Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Sezon na przeziębienie i grypę wkracza pełną parą. Poznaj 10 sposobów na to, aby nie zachorować.

Idzie jesień, potem zima – to znak, że sezon przeziębień i choroby się zaczyna. Media już sieją panikę. Straszą bakteriami grasującymi w powietrzu i jako jedyne właściwe rozwiązanie wskazują profilaktyczne szczepienia. Prawda jest jednak zupełnie inna. Istnieje wiele skutecznych metod zapobiegania objawom sezonowej grypy – zarówno naturalnych, jak i ze wsparciem suplementów diety. Poznaj je wszystkie, zastosuj i bądź zdrów jak ryba!

 

Zdrowie zaczyna się od talerza

Nie masz większych szans w walce z bakteriami, jeżeli przez cały rok opychałeś się słodyczami czy obfitującymi w chemię produktami fast food/instant. Jesteś wtedy jak Dawid w walce z Goliatem – z tym, że możesz nie mieć tyle szczęścia. Póki jeszcze jest czas wprowadź więc do swojej diety produkty pełne witamin, które wzmocnią Twoją odporność. Najważniejsze z nich to witaminy z grupy A, B, C, D, E. Nie zapomnij również o kwasach omega 3.

Póki ze sklepowych półek nie zniknęły jeszcze sezonowe owoce i warzywa, sięgaj po nie jak najczęściej. Najlepiej jeśli oczywiście wybierzesz produkty ekologiczne – najmniej zapłacisz kierując się bezpośrednio do lokalnego rolnika lub na targ. Jeżeli jednak nie masz o nich dostępu, wtedy warto pójść nawet do marketu. Pamiętaj jednak o dokładnym umyciu warzyw i owoców przed ich spożyciem. Aby usunąć pestycydy i bakterie z ich powierzchni, wystarczy zastosować patent z solą oczyszczoną oraz octem – rozpuszczonymi w wodzie.

Jak najczęściej sporządzaj kolorowe sałatki i surówki. Pij świeżo wyciskane soki. W sezonie zimowym natomiast ratuj się kiełkami – są prawdziwą skarbnicą drogocennych składników. Niedoborom kwasów Omega-3 zapobiegniesz natomiast spożywając regularnie tłuste ryby morskie oraz siemię lniane. Jeśli jesteś wegetarianinem, powinieneś rozważyć ich suplementację. Zawsze przed planowaniem posiłków kieruj się klasyfikacją gęstości odżywczej doktora Fuhrmana – niech każda kaloria wychodzi Ci na dobre!

Kiszonki niech będą Ci tarczą

Zdrowie zaczyna się od… jelit. Ich prawidłowe funkcjonowanie to warunek niezbędny ku temu, aby zbudować nienaganną odporność w sezonie przeziębień. Czy masz już w swojej spiżarce kiszone ogórki, kapustę i buraczki? Jeśli nie, to jak najszybciej powinny się tam znaleźć.

Probiotyki i prebiotyki

Same kiszonki mogą jednak nie wystarczyć. Dlatego tak ważne jest, aby zapobiegawczo stosować suplementację probiotykami oraz prebiotykami. Te pierwsze pozwolą wytworzyć korzystne dla pracy jelit bakteriom, natomiast prebiotyki zapewnią ich późniejszy rozwój.

Miód i produkty pochodne

Niezastąpionym wzmocnieniem organizmu przed walką z drobnoustrojami jest miód – koniecznie naturalny z pasieki oraz jego pochodne, takie jak pyłek pszczeli czy propolis. Warto również zdecydować się na miodowe inhalacje w przeznaczonej do tego rodzaju zabiegów komorze.

Hartuj swój organizm – będziesz mógł pokazać bakteriom środkowy palec

Podobno wszystkiemu winne są bakterie. Wyobraź sobie jednak, że zakładasz na siebie pancerze nie do zdarcia, od którego wszystkie zarazki po prostu się odbijają, nie czyniąc Ci żadnej krzywdy. Przejdź teraz od wyobraźni w czyn. Hartuj swój organizm, a uzyskasz dokładnie taki efekt! Nie musisz bać się bakterii i popadać w przesadną sterylność. To one mają drżeć przed Tobą i szukać sobie innego atrakcyjne celu – czytaj: osoby niezahartowanej. Koniec z przegrzewaniem mieszkań i przesiadywaniem w domu na czterech literach, kiedy za oknem tylko lekka mżawka. Wychodź jak najczęściej na świeże powietrze. Biegaj. Spaceruj. Ćwicz. Nie bój się, że przemokniesz. Niech nie będzie Ci straszna żadna niepogoda.

Bierz przykład z 95-letniego Antoniego Huczyńskiego (popularniego dziarskiego dziadka). Temperatura w jego pokoju zimą nie przekracza 15 stopni, a nawet wciera w swoje ciało śnieg i wchodzi do beczki zimnej wody. Pomimo swojego zaawansowanego wieku w ogóle nie choruje. Nie musisz od razu decydować się na tak ekstremalne posunięcia – wystarczy umiarkowane hartowanie małymi kroczkami – liczy się regularność, a nie intensywność.

Sięgaj po witaminę D

Trudno o zbudowanie odporności bez odpowiedniego poziomu witaminy D. O ile latem o to nietrudno, sytuacja zaczyna się komplikować wraz z nadejściem deszczowej jesieni. Dlatego, gdy tylko wyjdzie słońce, obowiązkowo wystawiaj ciało w kierunku jego promieni. Pamiętaj także o suplementacji witaminy D – w okresie jesienno-zimowych to absolutna konieczność.

Wysypiaj się, ćwicz i unikaj niepotrzebnego stresu

Niemal nic tak nie osłabia odporności jak chroniczny stres i niedosypianie. Jeśli zależy Ci na dobrym zdrowiu, musisz się więc o siebie zatroszczyć. Odpuść fakultatywne nadgodziny w pracy, nie wdawaj się w kłótnie partnerem, poświęć każdego dnia czas na relaksację. Szczególne przed snem znajdź czas na wyciszenie. Wypij ziołową herbatkę, poćwicz jogę, pomódl się lub praktykuj medytację. Nie zapominaj również o aktywności fizycznej – wystarczy kilkanaście minut dziennie.

Podsumowanie

Nie musisz chodzić przez cały sezon jesienno-zimowy z zasmarkanym nosem i bólem gardła. Zastosuj się do sprawdzonych sposobów na wzmocnienie odporności i ciesz się nienagannym zdrowiem i samopoczuciem – bez względu na zewnętrzne okoliczności .

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Ten problem niestety zdziera sen z powiek niejednemu rodzicowi. ...

Jak zachęcić dzieci do jedzenia warzyw?

Cenne właściwości miodu znane były już w starożytnym Egipcie (...

Miód gryczany elementem zdrowej diety

TRX Suspension Training to młody, ale jednocześnie jeden z najsz...

Ćwiczenia z taśmami TRX - Poradnik

Pracujesz każdego dnia wiele godzin przy komputerze i Twój wzrok...

W jaki sposób naturalnie dbać o zdrowie oczu i zmniejszyć wadę wzroku?

To on sprawia, że nasza skóra zachwyca zdrowym i młodym wyglądem...

Kolagen – bezcenne wsparcie dla naszej skóry

Zachwycamy się rarytasami sprowadzanymi zza granicy, a nie docen...

Superjedzenie z polskich pól