Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Zdrowe odżywianie — czyli, jak i co jeść

Zdrowe odżywianie – odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, prawidłowej masy ciała oraz wpływa na długość i jakość naszego życia. Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i ilościach, picia dużej ilości płynów oraz unikanie wysoko przetworzonych, oraz sztucznych produktów. W zdrowym odżywianiu ważne jest też unikanie alkoholu oraz ograniczenie soli.

Układając, swój jadłospis należy, uwzględnić w nim takie produkty spożywcze, które dostarczą organizmowi białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do chorób cywilizacyjnych – otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów.

Przygotowując swój jadłospis najlepiej uwzględnić w nim 5 posiłków dziennie:

• śniadanie – odgrywa najważniejszą rolę w jadłospisie, powinno być zdrowe i sycące, pozwoli nam na zwiększenie wydajności oraz zapobiegnie spożywaniu nadmiernej ilości kalorii w drugiej części dnia – rozkład energii 25–30%,
• drugie śniadanie – lekka przekąska, która pozwoli nam przetrwać do obiadu bez zbędnego podjadania – rozkład energii 5–10%,
• obiad – sycący posiłek zapewniający energię na drugą część dnia – rozkład energii 30–35%,
• podwieczorek – lekka przekąska wypełniająca przerwę między obiadem a kolacją – rozkład energii 5–10%,
• kolacja – ostatni wieczorny posiłek, powinien być odżywczy, ale nie może być ciężkostrawny i zbyt obfity, ponieważ przejedzenie niekorzystnie wpływa na nasz układ trawienny i sen – rozkład energii 15–20%.

Przy komponowaniu naszego jadłospisu należy wziąć pod uwagę takie produkty jak:

• produkty zbożowe i ziemniaki – stanowią główne źródło węglowodanów, dostarczają witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (magnez, potas, fosfor, żelazo), zawarty w nich błonnik przyspiesza przemianę materii oraz daje nam uczucie sytości,
• owoce i warzywa – są najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika,
• mleko i produkty mleczne (kefiry, jogurty i sery twarogowe) – dostarczają pełnowartościowe białko oraz łatwo przyswajalny wapń,
• mięso, wędliny, ryby, drób, jaja – są źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz B12, dostarczają też łatwo przyswajalne żelazo,
• tłuszcze (masło, śmietana, smalec, słonina, tran) – są źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych,
• oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek) – dostarczają organizmowi nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E,
• miód pszczeli – jest cennym produktem spożywczym, zawiera łatwo przyswajalne węglowodany (glukoza, fruktoza) oraz substancje bakteriostatyczne,
• słodycze (czekolady, herbatniki, ciasta) i cukier stanowią źródło zarówno węglowodanów (sacharoza), jak i tłuszczu, produkty te dostarczają mało ilość witamin i składników mineralnych.
Wartość odżywcza produktów zależy od sposobu przetworzenia oraz sposobu przechowywania (mrożenie, suszenie).

Zmieniając, sposób odżywiania na zdrowszy należy, spożywać dużo owoców i warzyw, unikać sklepowych słodyczy zamienić smażenie na pieczenie, oraz wzbogacić swoją dietę o różnorodne produkty – im bardziej zróżnicowana jest nasza dieta, tym większą mamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wszystkiego, co potrzebuje do prawidłowego i sprawnego funkcjonowania.

Należy też pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu.

Woda pełni różne funkcje w naszym organizmie oraz odpowiada za transport substancji odżywczych. Codziennie tracimy około 2, 6 litra wody poprzez układ moczowy, kał i pot, w okresie letnim i podczas intensywnego wysiłku fizycznego np. podczas uprawiania sportu tracimy jej jeszcze więcej. Należy na bieżąco uzupełniać straty płynów w organizmie, żeby mógł sprawnie funkcjonować. Dzienne spożycie płynów przez dorosłego człowieka powinno być utrzymane na poziomie 1, 5–2 litrów, do tego dochodzi woda zawarta w żywności.

Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, styl życia i sposób odżywiania po pewnym czasie zauważymy, zmianę naszego samopoczucia na lepsze oraz ustabilizowanie masy naszego ciała. Zdrowe odżywianie to też zdrowy styl życia, który ma wpływ na długość i jakość naszego życia.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Na pierwszy rzut oka może i wyda się to dziwne. Odchudzanie ze...

Odchudzanie ze skakanką

Osiem godzin w pracy przed monitorem komputera, później pół godz...

 Jak wygląda badanie przeprowadzane za pomocą foroptera?

Panicznie boimy się bakterii. Zabezpieczamy się przed nimi, ja...

Dlaczego warto sięgać po probiotyki? Bo życie zaczyna się w jelitach!

  Nie na darmo oliwa z oliwek nazywana jest śródziemnomorskim s...

Oliwa z oliwek - śródziemnomorski eliksir młodości i vitalności

Pochodzi z Egiptu i krajów Lewantu. Przyrządzany jest z ciecierz...

Hummus – pasta, która dzięki rozmaitym dodatkom nigdy się nie nudzi

O dobroczynnym działaniu suszonych śliwek wiedziały już nasze ba...

Suszone śliwki. Poznaj ich zalety

W czasach kiedy nawet młodych mężczyzn dotyka problem z potencją...

Ziołolecznictwo - czyli naturalne sposoby na potencję