Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Zdrowe odżywianie — czyli, jak i co jeść

Zdrowe odżywianie – odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, prawidłowej masy ciała oraz wpływa na długość i jakość naszego życia. Zdrowe odżywianie polega na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i ilościach, picia dużej ilości płynów oraz unikanie wysoko przetworzonych, oraz sztucznych produktów. W zdrowym odżywianiu ważne jest też unikanie alkoholu oraz ograniczenie soli.

Układając, swój jadłospis należy, uwzględnić w nim takie produkty spożywcze, które dostarczą organizmowi białko, tłuszcze, węglowodany, witaminy oraz składniki mineralne. Złe nawyki żywieniowe przyczyniają się do chorób cywilizacyjnych – otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, nowotworów.

Przygotowując swój jadłospis najlepiej uwzględnić w nim 5 posiłków dziennie:

• śniadanie – odgrywa najważniejszą rolę w jadłospisie, powinno być zdrowe i sycące, pozwoli nam na zwiększenie wydajności oraz zapobiegnie spożywaniu nadmiernej ilości kalorii w drugiej części dnia – rozkład energii 25–30%,
• drugie śniadanie – lekka przekąska, która pozwoli nam przetrwać do obiadu bez zbędnego podjadania – rozkład energii 5–10%,
• obiad – sycący posiłek zapewniający energię na drugą część dnia – rozkład energii 30–35%,
• podwieczorek – lekka przekąska wypełniająca przerwę między obiadem a kolacją – rozkład energii 5–10%,
• kolacja – ostatni wieczorny posiłek, powinien być odżywczy, ale nie może być ciężkostrawny i zbyt obfity, ponieważ przejedzenie niekorzystnie wpływa na nasz układ trawienny i sen – rozkład energii 15–20%.

Przy komponowaniu naszego jadłospisu należy wziąć pod uwagę takie produkty jak:

• produkty zbożowe i ziemniaki – stanowią główne źródło węglowodanów, dostarczają witaminy z grupy B oraz składniki mineralne (magnez, potas, fosfor, żelazo), zawarty w nich błonnik przyspiesza przemianę materii oraz daje nam uczucie sytości,
• owoce i warzywa – są najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych oraz błonnika,
• mleko i produkty mleczne (kefiry, jogurty i sery twarogowe) – dostarczają pełnowartościowe białko oraz łatwo przyswajalny wapń,
• mięso, wędliny, ryby, drób, jaja – są źródłem pełnowartościowego białka, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (ryby), witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D) oraz B12, dostarczają też łatwo przyswajalne żelazo,
• tłuszcze (masło, śmietana, smalec, słonina, tran) – są źródłem nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych,
• oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, oliwa z oliwek) – dostarczają organizmowi nasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz witaminę E,
• miód pszczeli – jest cennym produktem spożywczym, zawiera łatwo przyswajalne węglowodany (glukoza, fruktoza) oraz substancje bakteriostatyczne,
• słodycze (czekolady, herbatniki, ciasta) i cukier stanowią źródło zarówno węglowodanów (sacharoza), jak i tłuszczu, produkty te dostarczają mało ilość witamin i składników mineralnych.
Wartość odżywcza produktów zależy od sposobu przetworzenia oraz sposobu przechowywania (mrożenie, suszenie).

Zmieniając, sposób odżywiania na zdrowszy należy, spożywać dużo owoców i warzyw, unikać sklepowych słodyczy zamienić smażenie na pieczenie, oraz wzbogacić swoją dietę o różnorodne produkty – im bardziej zróżnicowana jest nasza dieta, tym większą mamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wszystkiego, co potrzebuje do prawidłowego i sprawnego funkcjonowania.

Należy też pamiętać o prawidłowym nawodnieniu organizmu.

Woda pełni różne funkcje w naszym organizmie oraz odpowiada za transport substancji odżywczych. Codziennie tracimy około 2, 6 litra wody poprzez układ moczowy, kał i pot, w okresie letnim i podczas intensywnego wysiłku fizycznego np. podczas uprawiania sportu tracimy jej jeszcze więcej. Należy na bieżąco uzupełniać straty płynów w organizmie, żeby mógł sprawnie funkcjonować. Dzienne spożycie płynów przez dorosłego człowieka powinno być utrzymane na poziomie 1, 5–2 litrów, do tego dochodzi woda zawarta w żywności.

Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, styl życia i sposób odżywiania po pewnym czasie zauważymy, zmianę naszego samopoczucia na lepsze oraz ustabilizowanie masy naszego ciała. Zdrowe odżywianie to też zdrowy styl życia, który ma wpływ na długość i jakość naszego życia.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Jak twierdzi sam twórca dr. Robert Young dieta alkaliczna (zasad...

Dieta alkaliczna dr Younga

Wydawać by się mogło, że jesteśmy doskonale wyedukowani i świado...

Nie stosujesz prezerwatywy? Możesz być zarażony

Już niebawem rozpocznie się okres wakacyjny, lecz Ty nadal mas...

Jak przeprowadzić odchudzający detoks ciała i umysłu przed wakacjami?

  Komfortowy i zdrowy sen jest ważny dla każdego człowieka. Oso...

Akcesoria do komfortowego i zdrowego snu

Niezwykle efektywne działanie owoców Garcinia Cambogia w procesi...

Garcinia SLM - Tabletki które pomagają schudnąć

  Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, to niezwykle ważn...

Witamina C i jej cenne właściwości