Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Nadmiar sodu w diecie nastolatka

Raport naukowców ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego nie pozostawia złudzeń: Polacy lubią solić nie bacząc na negatywne skutki zdrowotne, jakie niesie ze sobą nadmiar sodu w diecie. Dzienna dawka soli nie powinna przekraczać jednej płaskiej łyżeczki (czyli ok. 2,5g.), jednak przeciętny Polak zjada jej ponad 3 razy więcej (średnio 7,6g.) – i nawet jeśli się weźmie pod uwagę rekomendacje Światowej Organizacji Zdrowia (dzienna dawka na poziomie 5g.), to mimo wszystko nadal grzeszymy nadmiernych stosowaniem soli.

Skąd to wynika: czy celowo sięgamy po sól? Nic z tych rzeczy – jest ona ukrywa w żywności, bez której nie można się obejść w ciągu dnia: w chlebie, maśle, wędlinie i napojach. Dieta młodej, dorastającej osoby powinna być restrykcyjna pod względem spożywania sodu, ponieważ jego nadmiar może wywołać nieodwracalne zmiany w organizmie nastolatka. Jak sprawdzić zawartość sodu w soli kuchennej? Należy dokładnie przeczytać etykietę: na niej są umieszczone informacje o zawartości sodu w chlorku sodu (to popularna sól kuchenna) – na 100 gram soli przypada średnio 40% zawartości sodu.

Uważaj na ukrytą sól!

Sól kuchenna znajduje się w niemal każdym produkcie, nawet tym słodkim. Oczywistym jest, że spore ilości soli są używane w produkcji słonych przekąsek (czipsów, paluszków, chrupek, orzeszków, popcornu itp.), w procesie wytwarzania niektórych gatunków sera (zwłaszcza fety, która leżakuje w solance) i wędlin (kiełbasa zwyczajna, polędwica luksusowa – sól zapewnia im ładny, różowy kolor), jednak kto by pomyślał, iż jej nadmierne ilości występują jako jeden ze składników płatków kukurydzianych, musztardy, musli, keczupu, zup w proszku, dań instant, a nawet napojów gazowanych i słodkich batoników! Jedna porcja szybkiego kremu-instant to nawet 40% dziennej dawki na sól! Generalnie zasada jest prosta: im wyżej przetworzony produkt, tym więcej soli, jako naturalnego konserwantu, się w nim znajduje.

Objawy nadmiaru sodu u młodych osób

Prawidłowy poziom sodu we krwi powinien wynosić między 135mmol/l i 145mmol/l. Gdyby dorastający człowiek sięgał wyłącznie po naturalne produkty, pozbawione wszelkich konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych, chemicznych dodatków, to nie musiałby się martwić o potencjalne zagrożenie ze strony sodu. Niestety, pomijając już kwestię nieregularnie spożywanych posiłków, przeciętny nastolatek nazbyt często sięga po zagryzki i przekąski na mieście. Zapiekanka zjedzona w locie, paczka chipsów w przerwie i sałatka z fetą na kolacje mogą zapewnić nawet 200% dziennej dawki na sól. A gdzie miejsce na ten zawarty w maśle czy chlebie? Nadmiar sodu, zwany inaczej hipermatremią, objawia się poprzez:

  • odczucie nieustannego pragnienia;
  • znużenie, zmęczenie, rozdrażnienie i lekkie otępienie;
  • kołatanie serc spowodowanego wysokim ciśnieniem (powyżej 145/90 mmHg);
  • zwiększoną demineralizację kości;
  • nadmierną senność i nawet zaburzenia świadomości.

Konsekwencje nadmiernego spożycia sodu są przerażające: nawet kilkumiesięczne zaniedbania mogą doprowadzić do powstania kamieni nerkowych, raka żołądka, udaru, zaburzenia pracy serca, nie wspominając o wystąpieniu nadciśnienia tętniczego. Nadmierne spożywanie soli kuchennej ma jeszcze jeden, najgorszy w oczach nastolatka skutek – powoduje zatrzymanie wody w organizmie, a to bardzo szybko prowadzi do otyłości. I nawet nadmierny wysiłek fizyczny nie będzie w stanie zatrzymać skoku wagi, ponieważ organizm, zauważając szybszą utratę wody (i tym samym soli), zacznie jeszcze bardziej ją kumulować.

A jak wygląda niedobór sodu? Co prawda jest to stosunkowo rzadko spotykane zjawisko, jednak zdarzyć się może, iż w organizmie występuje niedobór sodu (hiponatremia), przez co zostaje zaburzona gospodarka wodno-elektrolitowa. Objawy są podobne jak w przypadku nadmiaru sodu: osłabienie, nudności, zawroty głowy, zaburzenie orientacji, plątanie.

Czym można zastąpić sól? O tym dowiecie się na stronie Wyrzuć Solniczkę: dietetyk Joanna Anna Walczak z Poradni Dietetycznej ARSEDO opracowała szereg materiałów filmowych wyjaśniających szczegółową rolę soli w organizmie, skutki nadmiaru i niedoboru sodu oraz sposoby zastąpienia soli w diecie zarówno nastolatka, jak i starszej osoby.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Wszyscy wiemy, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu niez...

Właściwości koenzymu Q 10 - warto wiedzieć

Czy znasz czarne tabletki, od lat dostępne na rynku farmaceutycz...

Węgiel aktywny - skuteczne rozwiązanie na wybielanie zębów

  Któż z Nas nie doznał chociaż raz tego nieprzyjemnego uczucia...

Pięć domowych sposobów na zgagę

Początek aktywności fizycznej dla kogoś, kto nie miał z nią wcze...

Społeczność ludzi aktywnych – przyłącz się!

Dzisiejsze postępy medycyny i jej nieustający rozwój pozwalają n...

Bogata oferta klinik medycyny estetycznej

Dokuczają Ci ciągłe problemy zdrowotne, zmęczenie i brak siły ...

Sposoby na zdrowie Antoniego Huczyńskiego – dziarskiego dziadka

W czasach kiedy nawet młodych mężczyzn dotyka problem z potencją...

Ziołolecznictwo - czyli naturalne sposoby na potencję