Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Sprawdzone domowe sposoby na grypę i przeziębienie.

Grypa atakuje. Zimno, silny wiatr, duże wahania temperatury mają wpływ na nasze samopoczucie i czynią nas bardziej podatnymi na wirusy. Grypa to zakaźna, o dosyć ostrym przebiegu choroba gorączkowa, wywołana przez wirusy trzech typów: A, B i C. Ogólne objawy grypy to rozległe bóle mięśni, stawów, głowy, zaburzenia związane z układem oddechowym. Towarzyszą jej silne dreszcze, wzrost temperatury ciała nawet powyżej 39ºC, silne pocenie i ogólne osłabienie organizmu. Choroba jest uciążliwa, utrudnia codzienne funkcjonowanie i pracę zawodową. Nie leczona może prowadzić do licznych powikłań, w tym zagrażających zdrowiu i życiu, np. zapalenie oskrzeli, płuc, a w szczególnych przypadkach nawet do ostrego zapalenia mięśnia sercowego.

Czym różni się grypa od przeziębienia?

Choroby te z reguły przebiegają podobnie, ale różnią się intensywnością objawów. W obydwu przypadkach do ich objawów należą między innymi: ból głowy, dreszcze, ból gardła, kaszel oraz katar. Przeziębienie w odróżnieniu od grypy rozwija się wolniej, nie powoduje poważnych powikłań. Towarzyszy jemu chrypka, bóle gardła, kaszel, kichanie. Powoduje to duży dyskomfort, ale z reguły możliwe jest względnie normalne funkcjonowanie.

Jak leczyć domowym sposobem grypę i przeziębienie

Jednym z najpopularniejszych preparatów przygotowywanym w warunkach domowych jest syrop na bazie czosnku. W tym celu miażdży się kilka ząbków, a do powstałej mazi wyciska się sok z 2 cytryn, całość zalewa przegotowaną wodą. Po kilku dniach syrop jest gotowy do picia. Innym przepisem na bazie czosnku jest jego mieszanka z mlekiem, masłem i miodem. Wszystkie składniki należy wymieszać na ciepło i wypić tuż po przygotowaniu.

Sprawdzonym babcinym sposobem jest również syrop z cebuli, niezwykle zabójczy dla wielu bakterii i niejednego wirusa. Działa on wykrztuśnie i w znacznym stopniu zmniejsza wydzielanie śluzu. Jak się go sporządza? Wystarczy pokroić w plastry cebulę i przełożyć miodem lub cukrem. Aby znacznie wspomóc działanie mikstury, można pomiędzy te warstwy dodać pokrojone ząbki czosnku. Całość odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Tak sporządzony syrop należy zażywać 1-2 łyżeczki od herbaty co 3-4 godziny.

W leczeniu przeziębienia i stanów grypopodobnych nie można zapomnieć o nalewce z bursztynu . Nieoszlifowane kawałki bursztynu zalewa się spirytusem i odczekuje kilka dni. Powstałą w ten sposób nalewkę można pić lub nacierać nią plecy i piersi.

Dla smakoszy nalewek jest jeszcze jeden alkoholowy preparat - herbata ze śliwowicą. W szczególności zaleca się jej picie przed snem. Do 3trzech części gorącej herbaty należy tylko dolać czwartą śliwowicy.

Pomimo olbrzymiego rozwoju medycyny i farmacji warto sięgnąć w stanach grypowych po tradycyjne, „babcine” metody leczenia i wspomagania organizmu. Są one w równej mierze skuteczne co dostępne syntetyczne lekarstwa, a o wiele bardziej bezpieczniejsze i nie mające skutków ubocznych.

Inne produkty które warto włączyć do diety w czasie przeziębienia i grypy

Miód to naturalny produkt spożywczy o wielu właściwościach farmaceutycznych. Działa bakteriobójczo. Nie ma właściwości wirusobójczych. Pomimo, że nie hamuje rozwoju grypy i przeziębienia, to w czasie ich trwania jest niezwykle przydatny jako źródło łatwo przyswajalnej energii. W swoim składzie zawiera bowiem głównie cukry proste, które w łatwy sposób są zamieniane na energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zwalczenia choroby. Ważne! Pamiętać należy, że miód poddany wysokiej temperaturze, np. poprzez podanie z gorącą herbatą, traci swoje lecznicze właściwości.

Dziki bez czarny – napar z jego suszonych kwiatostanów ma zastosowanie jako środek napotny, odtruwający. Niezwykle pomocny w zapaleniach oskrzeli, grypie, astmie. Wywar z suszonych owoców ma zastosowanie w chorobach płuc, zapaleniu oskrzeli oraz w przewlekłym katarze.

Cytryna wyciśnięty sok z jej owoców podawany z miodem wspomaga walkę z objawami przeziębienia. Cytryna ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz bioflawonoidów, wspomaga układ odpornościowy organizmu.

Sok z malin posiada właściwości napotne, przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwgorączkowe. Zawiera witaminy, magnez i żelazo, a zawarty w malinach olejek eteryczny działa rozgrzewająco.

 

Coroczne fale grypy i przeziębień udowadniają, że wciąż zbyt słabo dbamy o profilaktykę. Ciągle zapominamy co to jest tran, witamina C, przebywanie na świeżym powietrzu. Nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego, jak ważna dla odporności organizmu jest prawidłowa dieta i dbałość o kondycję fizyczną. Wszystko to powoduje, że co sezon zachorowalność jest na zatrważająco wysokim poziomie. Jeśli nie uda nam się ochronić przed zachorowaniem pamiętajmy, że są inne sposoby niż wizyta w osiedlowej aptece i zakup chemicznych substancji w saszetkach. Są metody znane i stosowane od wielu pokoleń - naturalne, zdrowe, tradycyjne a przede wszystkim bezpieczne dla Twojego organizmu.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Czy wiecie, że statystyczna polska rodzina tyje na wakacjach jak...

Zwracaj uwagę na to, co jesz na wakacjach!

Wiadomo, że odchudzanie sprawą prostą nie jest. Walka ze zbędnym...

Odchudzasz się? O tym musisz pamiętać!

Zachwycamy się rarytasami sprowadzanymi zza granicy, a nie docen...

Superjedzenie z polskich pól

Wato na początku wyjaśnić co to jest weganizm. W wielu środowisk...

Zalety diety wegańskiej

Grypa atakuje. Zimno, silny wiatr, duże wahania temperatury mają...

Sprawdzone domowe sposoby na grypę i przeziębienie.

Czy znasz czarne tabletki, od lat dostępne na rynku farmaceutycz...

Węgiel aktywny - skuteczne rozwiązanie na wybielanie zębów

  Za Tobą już podjęcie decyzji o gruntownej zmianie dotychczaso...

Gdzie kupować zdrową żywność i nie przepłacać?