Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Sprawdzone domowe sposoby na grypę i przeziębienie.

Grypa atakuje. Zimno, silny wiatr, duże wahania temperatury mają wpływ na nasze samopoczucie i czynią nas bardziej podatnymi na wirusy. Grypa to zakaźna, o dosyć ostrym przebiegu choroba gorączkowa, wywołana przez wirusy trzech typów: A, B i C. Ogólne objawy grypy to rozległe bóle mięśni, stawów, głowy, zaburzenia związane z układem oddechowym. Towarzyszą jej silne dreszcze, wzrost temperatury ciała nawet powyżej 39ºC, silne pocenie i ogólne osłabienie organizmu. Choroba jest uciążliwa, utrudnia codzienne funkcjonowanie i pracę zawodową. Nie leczona może prowadzić do licznych powikłań, w tym zagrażających zdrowiu i życiu, np. zapalenie oskrzeli, płuc, a w szczególnych przypadkach nawet do ostrego zapalenia mięśnia sercowego.

Czym różni się grypa od przeziębienia?

Choroby te z reguły przebiegają podobnie, ale różnią się intensywnością objawów. W obydwu przypadkach do ich objawów należą między innymi: ból głowy, dreszcze, ból gardła, kaszel oraz katar. Przeziębienie w odróżnieniu od grypy rozwija się wolniej, nie powoduje poważnych powikłań. Towarzyszy jemu chrypka, bóle gardła, kaszel, kichanie. Powoduje to duży dyskomfort, ale z reguły możliwe jest względnie normalne funkcjonowanie.

Jak leczyć domowym sposobem grypę i przeziębienie

Jednym z najpopularniejszych preparatów przygotowywanym w warunkach domowych jest syrop na bazie czosnku. W tym celu miażdży się kilka ząbków, a do powstałej mazi wyciska się sok z 2 cytryn, całość zalewa przegotowaną wodą. Po kilku dniach syrop jest gotowy do picia. Innym przepisem na bazie czosnku jest jego mieszanka z mlekiem, masłem i miodem. Wszystkie składniki należy wymieszać na ciepło i wypić tuż po przygotowaniu.

Sprawdzonym babcinym sposobem jest również syrop z cebuli, niezwykle zabójczy dla wielu bakterii i niejednego wirusa. Działa on wykrztuśnie i w znacznym stopniu zmniejsza wydzielanie śluzu. Jak się go sporządza? Wystarczy pokroić w plastry cebulę i przełożyć miodem lub cukrem. Aby znacznie wspomóc działanie mikstury, można pomiędzy te warstwy dodać pokrojone ząbki czosnku. Całość odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Tak sporządzony syrop należy zażywać 1-2 łyżeczki od herbaty co 3-4 godziny.

W leczeniu przeziębienia i stanów grypopodobnych nie można zapomnieć o nalewce z bursztynu . Nieoszlifowane kawałki bursztynu zalewa się spirytusem i odczekuje kilka dni. Powstałą w ten sposób nalewkę można pić lub nacierać nią plecy i piersi.

Dla smakoszy nalewek jest jeszcze jeden alkoholowy preparat - herbata ze śliwowicą. W szczególności zaleca się jej picie przed snem. Do 3trzech części gorącej herbaty należy tylko dolać czwartą śliwowicy.

Pomimo olbrzymiego rozwoju medycyny i farmacji warto sięgnąć w stanach grypowych po tradycyjne, „babcine” metody leczenia i wspomagania organizmu. Są one w równej mierze skuteczne co dostępne syntetyczne lekarstwa, a o wiele bardziej bezpieczniejsze i nie mające skutków ubocznych.

Inne produkty które warto włączyć do diety w czasie przeziębienia i grypy

Miód to naturalny produkt spożywczy o wielu właściwościach farmaceutycznych. Działa bakteriobójczo. Nie ma właściwości wirusobójczych. Pomimo, że nie hamuje rozwoju grypy i przeziębienia, to w czasie ich trwania jest niezwykle przydatny jako źródło łatwo przyswajalnej energii. W swoim składzie zawiera bowiem głównie cukry proste, które w łatwy sposób są zamieniane na energię potrzebną do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zwalczenia choroby. Ważne! Pamiętać należy, że miód poddany wysokiej temperaturze, np. poprzez podanie z gorącą herbatą, traci swoje lecznicze właściwości.

Dziki bez czarny – napar z jego suszonych kwiatostanów ma zastosowanie jako środek napotny, odtruwający. Niezwykle pomocny w zapaleniach oskrzeli, grypie, astmie. Wywar z suszonych owoców ma zastosowanie w chorobach płuc, zapaleniu oskrzeli oraz w przewlekłym katarze.

Cytryna wyciśnięty sok z jej owoców podawany z miodem wspomaga walkę z objawami przeziębienia. Cytryna ze względu na dużą zawartość witaminy C oraz bioflawonoidów, wspomaga układ odpornościowy organizmu.

Sok z malin posiada właściwości napotne, przeciwzapalne, bakteriobójcze i przeciwgorączkowe. Zawiera witaminy, magnez i żelazo, a zawarty w malinach olejek eteryczny działa rozgrzewająco.

 

Coroczne fale grypy i przeziębień udowadniają, że wciąż zbyt słabo dbamy o profilaktykę. Ciągle zapominamy co to jest tran, witamina C, przebywanie na świeżym powietrzu. Nie zdajemy sobie na co dzień sprawy z tego, jak ważna dla odporności organizmu jest prawidłowa dieta i dbałość o kondycję fizyczną. Wszystko to powoduje, że co sezon zachorowalność jest na zatrważająco wysokim poziomie. Jeśli nie uda nam się ochronić przed zachorowaniem pamiętajmy, że są inne sposoby niż wizyta w osiedlowej aptece i zakup chemicznych substancji w saszetkach. Są metody znane i stosowane od wielu pokoleń - naturalne, zdrowe, tradycyjne a przede wszystkim bezpieczne dla Twojego organizmu.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

To, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia wiedzą wsz...

Jak  zrobić zdrowy omlet?

Wielu z Nas słyszało o alergii na kurz, sierść, trawy czy też ...

Uczulenie na wodę

Zdrowe odżywianie – odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia, ...

Zdrowe odżywianie — czyli, jak i co jeść

Należysz do osób, które uwielbiają ciepło i na samą myśl o zim...

Zimne prysznice każdego poranka pozwolą Ci schudnąć i zachować  nienaganne zdrowie

Papryczka chilli za sprawą zawartości w swoim składzie kapsaic...

Papryka chilli – doskonały patent na odchudzanie

Już niebawem rozpocznie się okres wakacyjny, lecz Ty nadal mas...

Jak przeprowadzić odchudzający detoks ciała i umysłu przed wakacjami?