Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Witamina D, dlaczego jest taka ważna?

Witamina D jest hormonem steroidowym, który wytwarzany jest z cholesterolu w momencie, gdy skóra wystawiona jest na działanie słońca. Utrzymanie właściwego poziomu witaminy D jest ściśle związane z ekspozycją na słońce, co w naszej szerokości geograficznej wcale nie jest takie proste. Niedobór tego związku może prowadzić do osteoporozy, depresji i innych groźnych schorzeń. „Witamina słońca” jest niezbędna dla utrzymania zdrowia, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto ją suplementować.

Witamina D – źródło mocnych kości

Prawidłowy poziom witaminy D w organizmie zapobiega krzywicy i osteoporozie, a także zmniejsza ryzyko złamań kości u osób w podeszłym wieku. Wpływa też na siłę fizyczną w kończynach górnych i dolnych, redukuje objawy depresji i może zapobiegać wystąpieniu raka. Substancja ta znacznie wydłuża życie osób cierpiących na raka elita grubego i zmniejsza śmiertelność przy długotrwałych pobytach w szpitalu. Podawana niemowlętom zmniejsza aż o 73% ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I. Więcej o dobroczynnym działaniu witaminy D można znaleźć na stronie www.lactoral.pl.

Witamina D – jak uzupełniać jej braki?

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie. W diecie człowieka występują dwie główne formy tego związku:

- witamina D3 – występuje w tłustych rybach i żółtku jaj,

- witamina D2 – występuje w rzadkich grzybach.

Najbardziej skuteczna w podnoszeniu poziomu witaminy D w organizmie jest witamina D3.

Do wytworzenia witaminy D niezbędne są promienie słoneczne oraz cholesterol. Ultrafioletowe promieniowanie UVB dostarcza niezbędną do tej reakcji energię. Wystarczy przebywać na zewnątrz lub opalać się kilka razy w tygodniu, aby utrzymać prawidłowy poziom witaminy D. Należy jednak pamiętać, aby na słońce wystawiać jak największą powierzchnię ciała. Stosowanie ochrony przeciwsłonecznej ogranicza produkcję witaminy D, dlatego przez pierwsze 10 – 30 minut należy opalać się bez stosowania kosmetyków z filtrami.

Bardzo ważne jest również dostarczanie witaminy D3 wraz z żywnością. Najwięcej tej substancji zawiera gotowany miecznik, olej z wątroby dorsza, tuńczyk w puszce w sosie własnym, jajka czy wątroba wołowa.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Tak, świąteczne obżarstwo już za nami, zaczyna się czas noworocz...

Odchudzanie - jak zmotywować się?

  Twórcą diety rozdzielnej jest Dr. William Howard Hay. Jak sam...

Dieta rozdzielna. Zalety i wady stosowania

Czy w ogóle istnieje przepis na zdrowe ciasto? Jak słodkie może ...

Przepis na zdrowe i dietetyczne ciasto

  Twórcą diety rozdzielnej jest Dr. William Howard Hay. Jak sam...

Dieta rozdzielna. Zalety i wady stosowania

  Propozycję zastąpienia kawy i herbaty wodą na ogół przyjmujem...

Wyzwanie - rozpocznij nawadnianie, wypij dwa litry wody dziennie!

Dokuczają Ci ciągłe problemy zdrowotne, zmęczenie i brak siły ...

Sposoby na zdrowie Antoniego Huczyńskiego – dziarskiego dziadka