Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Co jeść na wzmocnienie organizmu?

Okres zimowy wymaga specjalnej dbałości o nasze zdrowie. Zwłaszcza osoby o osłabionej odporności są szczególnie narażone na wszelkie przeziębienia i choroby. Warto więc już na początku tego wrażliwego czasu w roku pokusić się o włączenie do diety kilku specjałów, które zdecydowanie podreperują naszą odporność.

By wzmocnić odporność

Odporność budujemy od urodzenia i ma na nią wpływ wiele czynników - dieta, częste spacery bez względu na pogodę i ograniczone spożywanie antybiotyków w razie choroby. To tylko niektóre z przykładów jak dbać o siebie i swój organizm.

Właściwe żywienie jest bez wątpienia pierwszym krokiem do umacniania swojego systemu immunologicznego. I nie zawsze konieczna jest radykalna zmiana jedzenia oraz rezygnacja z ulubionych produktów. Odporność wspomagają konkretne witaminy i składniki mineralne. Kluczem do sukcesu jest wybieranie tych produktów, które mają odpowiednią ich zawartość.

Witamina A naturalnie chroni błonę śluzową dróg oddechowych przed przedostaniem się zarazków do organizmu. Zapewne niejednokrotnie spotkałaś się z radami o posmarowaniu zakatarzonego nosa maścią z witaminą A. Dzięki temu unika się nieestetycznych podrażnień. Okazuje się, że tak jak na zewnątrz niweluje efekty uboczne przeziębienia, tak witamina A jest skuteczna w ochronie naszego organizmu. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które zawierają tę witaminę. Przede wszystkim znajdziesz ją w mięsie - zwłaszcza wątróbce oraz owocach morza jak krewetki. Każdy doskonale również wie, że prawdziwą bombą witaminową są warzywa. Witaminę A znajdziesz w tych strączkowych jak fasola, groch oraz w brokułach i szpinaku. Dla tych najmłodszych polecamy dobrej jakości płatki śniadaniowe. Smaczne i pożyteczne!

Witamina B, a raczej grupa witamin, uznawana jest za prawdziwą armię walki z chorobami i wszelkimi czynnikami atakującymi nasze organizmy. Wojownicy ci mają całkiem niezłą strategię! Witamina B2 to podstawa we właściwym działaniu układu odpornościowego. Za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego współodpowiedzialna jest z kolei witamina B4. Często choroba zmusza nas do wzięcia antybiotyków, warto więc wtedy dodatkowo ochronić swój organizm - najlepiej witaminą B5. Grupę B znajdziesz w takich produktach, jak rybach i mięsie, nabiale, kaszach, orzechach i produktach pełnoziarnistych.

 

Obok witamin jest też wiele innych składników, które przyczyniają się do ochrony naszej odporności i jej budowania. Jednym z bardziej istotnych jest cynk, który tworzy naturalną barierę ochronną przed wszelkim przeziębieniem, a nawet grypą. Świetnie radzi sobie z walką z innymi infekcjami czy nawet “zwykłym” katarem. Najwięcej selenu zawierają wszelkiej maści orzechy, np. brazylijskie czy pestki słonecznika i dyni. Cynk występuje w warzywach, jednak jego ilość uzależniona jest od sposobu uprawiania kapusty, selera, zielonego groszku i ogórka. Jednym słowem - sięgaj po zielone warzywa. Drugim ważnym pierwiastkiem jest żelazo - od tego jaki mamy jego poziom najbardziej zależy nasza odporność. Najwięcej żelaza zawiera oczywiście mięso i jajka. Z warzyw wybieraj szpinak i brokuły.

  Autor artykułu:
Artykuł został przygotowany przez aptekę internetową Apteka od Pokoleń oferującą preparaty, kosmetyki i artykuły medyczne, m.in. firm Mustela i Cetaphil.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczni...

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa

Chcesz dbać o swoją kondycję niezależnie od pogody a przy okazji...

Jaki rower treningowy będzie odpowiedni do domu?

Nie od dziś wiadomo, że składniki zawarte w przyprawach wpływają...

Jakich przypraw używać w diecie dukana?

Nie od dziś wiadomo, że składniki zawarte w przyprawach wpływają...

Jakich przypraw używać w diecie dukana?

Karob to słodkawy proszek o brązowym zabarwieniu, uzyskiwany ze ...

Karob – doskonały superfood i zamiennik kakao

  Twórcą diety rozdzielnej jest Dr. William Howard Hay. Jak sam...

Dieta rozdzielna. Zalety i wady stosowania