Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Zdrowie człowieka a jelita

Można powiedzieć, że jelita są największym organem ludzkiego ciała. Jest tak, ponieważ powierzchnia samego jelita cienkiego wynosi około 200 metrów kwadratowych. A to jest ponad 200 razy więcej niż całkowita powierzchnia skóry. Warto zaznaczyć, że w jelitach znajdują się komórki nerwowe, przez co tworzą one bardzo skomplikowaną sieć połączeń neuronalnych, która sprawia, że jelita mogą w pełni sprawnie funkcjonować bez kontroli ośrodkowego układu nerwowego. Dlatego też jelita nazywane są drugim mózgiem. Mało kto wie, że tak działają i mają tak wielką powierzchnię.

Rola jelit w ludzkim organizmie jest niezwykle istotna.

Ich rola jest jednak oczywiście odmienna od roli głównego mózgu, jednak nie można jej pomniejsza. Zachodzą w nich procesy wchłaniania substancji, które powstały wcześniej w procesie trawienia. Jelita mają więc kontakt ze wszystkimi substancjami, które spożywamy. Nie tylko ze składnikami odżywczymi , ale także z substancjami chorobotwórczymi. Tutaj można wyróżnić niebezpieczne grzyby, bakterie, pierwotniaki czy wirusy. Zwalczaniem tych szkodliwych dla każdego organizmu zjawisk zajmują się głównie limfocyty, a powstają one głównie w jelitach. Dlatego właśnie zdrowie tych ludzkich organów ma kluczowe znaczenie dla siły naszego systemu odpornościowego, a tym samym dla naszej ogólnej kondycji zdrowotnej. Wiele osób o tym zapomina i nie dba o ich ochronę oraz prawidłowe funkcjonowanie, które tak naprawdę staje się kluczowe dla każdego.

Najczęściej występujące dysfunkcje jelit w ludzkim organizmie.

Ważne jest więc, by utrzymać jelita w zdrowiu. Zaniedbanie tego, które bardzo często wynika z niedostarczania organizmowi wystarczających ilości płynów i onnika może prowadzić do wielu przykrych konsekwencji. Dysfunkcje pracy jelit i dolnego odcinka układu wydalniczego nie tylko osłabiają działanie systemu immunologicznego, ale też są bardzo nieprzyjemne. Oto najczęściej występujące z nich, które bywają nie tylko szkodliwe, ale też sprawiają kolejne problemy:

 

Polipy czyli wypustki z błony śluzowej. O ile często ich obecność przebiega bezobjawowo, to może ona prowadzić nawet do nowotworu jelita grubego. Na obecność polipów może wskazywać obecność krwi w kale i bule brzucha. Takie objawy wymagają bezzwłocznej wizyty u lekarza. Nie mogą być lekceważone.

 

Hemoroidy czyli żylaki odbytu. Jedną z przyczyn ich powstawania jest nieodpowiednia, prowadząca do zaparć dieta. Zaparcia tworzą przedłużone i zbyt silne parcie na stolec, co powoduje rozciąganie błony śluzowej, w konsekwencji powstanie hemoroidów.

 

Owrzodzenie jelita grubego to przewlekła choroba która w fazie ciężkiej jest leczona sterydami i może prowadzić do konieczności operacyjnego usunięcia części jelita (i wyłonienia sztucznego odbytu tzw. stomii). Owrzodzenia występują zazwyczaj u osób młodych.

 

Uchyłkowatość jelita grubego – występuje, gdy na ściankach jelita tworzą się małe wypukłości. Choroba może przebiegać bezobjawowo, ale może też prowadzić do znacznie poważniejszych zaburzeń perforacji jelita i zapalenia jamy otrzewnej, które już zagraża życiu. Nawet jeśli do tego nie dojdzie, sama uchyłkowatość może też objawiać się krwistymi stolcami, biegunką lub nawracającymi bólami. Może też dojść do tego, że w uchyleniach będzie osadzał się kał – w takim wypadku występują takie objawy jak: gorączka, krwawienie i złe samopoczucie.

Co zrobić, żeby zadbać o zdrowie i funkcjonowanie jelit?

Jak w takim razie zadbać o zdrowie jelit? Jest na to kilka podstawowych sposobów i większość wiąże się z odżywianiem. Nigdy nie należy o tym zapomina. Oto lista najważniejszych czynników wpływających na ochronę jelit oraz prawidłową ich pracę:

 

Błonnik – zwany inaczej włóknikiem. Substancja, a właściwie kilka różnych rodzajów substancji, które działają jak szczotka – przechodząc przez jelita usuwają z nich wszelkie zanieczyszczenia, chorobotwórcze substancje i resztki masy kałowej. Ich źródłem w pożywieniu mogą być między innymi suszone warzywa strączkowe, chrzan i otręby pszenne.

 

Probiotyki – żywe mikrobiologiczne do żywności czyli pożyteczne bakterie. Nie tylko pobudzają one układ odpornościowy (czyli głównie limfocyty) do działania, ale też same przejmują część tej „pracy”. Wytwarzają bowiem substancje, które osłabiają lub niszczą patogeny, oraz utrudniają ich przyleganie do ścianek jelita. Probiotyki zużywają również substancje potrzebne do rozwoju patogenów, tym samym nie jako odbierając im niezbędny pokarm. Źródłem probiotyków w pożywieniu mogą być między innymi: kapusta i ogórki kiszone, jogurty, kefiry i twarogi.

 

Warto również zaznaczyć, że wspomniany wcześniej błonnik wytwarza probiotyki, czyli rodzaj cukrów, które stanowią pokarm dla probiotyków i tym samym sprzyjają ich dalszemu rozmnażaniu się. Warto więc przyjmowanie probiotyków łączyć z przyjmowaniem błonnika.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Nasz styl odżywiania wpływa na wiele czynników warunkujących nas...

Jak zmienić nawyki żywieniowe? Zacznij od tego

Olej z nasion rącznika pospolitego - uprawianego głównie w Afr...

Olej rycynowy – odwieczna tajemnica piękna i długowieczności

Nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha to problem zarówn...

Jak schudnąć z brzucha?

Wiosna rozgościła się w przyrodzie na dobre, więc czas na to, ...

Dieta na wiosnę - sprawdź, jak wzmocnić się po sezonie jesienno-zimowym!

Poszukując idealnej diety odchudzającej spotykałaś się ze skom...

Zasady diety minimalistycznej – upraszczaj, chudnij i oszczędzaj!

Dieta ketogenna (ketogeniczna) należy do diet wysoko-tłuszczowyc...

Dieta ketogeniczna na odchudzanie

Zima to pora roku, która nie jest łaskawa dla naszej cery. Natom...

Jak dbać o skórę na dłoniach – praktyczne wskazówki