Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

Osiem godzin w pracy przed monitorem komputera, później pół godz...

 Jak wygląda badanie przeprowadzane za pomocą foroptera?

Higiena intymna musi opierać się o znajomość swojego ciała: w Tw...

Jak dbać o zdrowie intymne? Poznaj 4 podstawowe zasady!

Kto powiedział, że na siłownię przychodzi się wyłącznie, aby cię...

Zajęcia fitness, które cię zrelaksują!

Dieta RAW zakłada, że aż 70% spożywanych każdego dnia warzyw i...

Czy warto spożywać surowe warzywa? Poznaj zasady diety RAW!

Jest to temat szeroko pojęty. Przygotowując imprezę, sylwestra c...

Dietetyczne przystawki na przyjęcie

Jesteś częstym bywalcem siłowni? Regularnie chodzisz na zajęcia ...

Wymarzona sylwetka - czemu ćwiczenia to nie wszystko?

Wybór diet odchudzających jest naprawdę duży. Wśród nich jest ...

Dieta kefirowa. Schudnij 3 kilogramy w 5 dni