Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

Właściwości farmaceutyczne aloesu odkryto wiele wieków temu. Już...

Sok z aloesu na odchudzanie? Oczywiście, że tak!

Bezpieczna i odpowiedzialna jazda na rolkach oznacza nie tylko u...

Jak hamować na rolkach?

Jest to temat szeroko pojęty. Przygotowując imprezę, sylwestra c...

Dietetyczne przystawki na przyjęcie

Oczy, obok szyi, dekoltu i dłoni najszybciej zdradzają nasz wiek...

Laserowa plastyka powiek – co to za zabieg?

Wiele osób, które chciałyby zmienić swój sposób odżywiania na zd...

5 prostych obiadów - mniej niż 5 składników

Cukrzyca - przewlekła choroba charakteryzująca się hiperglikemią...

Dieta cukrzyka - czego powinno się unikać?

Marzysz o szczupłej sylwetce z wyraźnie zarysowanymi mięśniami i...

Metabolizm w górę!