Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

Łupież to schorzenie dermatologiczne, które najczęściej dotyczy ...

Jak pozbyć się łupieżu? - sprawdzone sposoby na łupież

Zdrowe odżywianie stało się niezwykle modne. Coraz powszechniejs...

Jak wybrać odpowiedni model wyciskarki do soków?

W dzisiejszych czasach problemy z nadwagą i otyłością są bardzo ...

DIETA OXY - rewelacyjny sposób na zbędne kilogramy

Twoje zdrowie przede wszystkim zależy od tego jakie masz nawyki ...

Jesteś tym co jesz!

Przyczyny choroby hemoroidalnej (żylaków odbytu) tak naprawdę są...

Wstydliwy problem – hemoroidy

Jeśli Twoim zdaniem występują one wyłącznie w wodach mórz i ocea...

Algi morskie w życiu codziennym

Arbuz to owoc, które ma szerokie zastosowaniu. Miły słodki smak,...

Arbuz – smaczny i dietetyczny