Blogi

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Bezglutenowe racuchy kukurydziane

Wypróbowałam dziś świetny przepis na bezglutenowe racuchy z mąki kukurydzianej, niebo w gębie!

Świetny pomysł na śniadanie.

 

Aby usmażyć sobie takie racuszki będziesz potrzebować:


25 dag mąki kukurydzianej
2 jajka
2 dag drożdży świeżych
2 łyżeczki cukru waniliowego
olej do smażenia




Wykonanie:


Drożdże trzeba rozkruszyć, zalać lekko podgrzanym mlekiem, nie może być za ciepłe! Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
Następnie przesiewamy mąkę, dodajemy jajka i rozczyn, miksujemy na gładką masę i odstawiamy na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce.
Rozgrzewamy na patelni olej (ja użyłam oleju kokosowego rafinowanego) Nakładamy łyżką ciasto na patelnie i smażymy racuszki.
Podawać je można na wiele sposobów np. z serkiem homogenizowanym, ja pozwoliłam sobie jednak na odrobinę szaleństwa i zjadłam je z bitą śmietana i brzoskwiniami, nie żałuję, było pyszne!
;-))))))))



25-01-2016 Vela

Komentarze

  • Polecam, są przepyszne, szczególnie na słodko ! :D
  • Chyba będę musiał spróbować takich racuchów :D

Dodaj komentarz

Wielu mężczyzn pragnie mieć dobrze zbudowaną klatkę piersiową. W...

Wzmocnienie mięśni klatki piersiowej

Walka z nadwagą prawie zawsze kojarzy się z drakońską dietą i mi...

Koktajle odchudzające

Przyczyny choroby hemoroidalnej (żylaków odbytu) tak naprawdę są...

Wstydliwy problem – hemoroidy

Chyba największą zaletą domowych zajęć fitness jest to, że jedno...

Noworoczne dylematy: domowy fitness czy siłownia?

Kurkuma to przyprawa korzenna, która jest blisko spokrewniona ...

Kurkuma – magiczna przyprawa rodem z Indii

Medycyna estetyczna to obecnie jeden z najszybciej rozwijających...

 Czym zajmuje się medycyna estetyczna?

Wiosna na dobre rozgościła się za naszymi oknami. Jedni cieszą s...

Alergie na pleśnie, pyłki, kota – jak sobie z nimi radzić?