Nowości na dietaiodchudzanie.pl

 Jak dobierać wino do posiłku?

Wbrew temu, co mogłoby się wydawać, dopasowanie wina do potrawy może naprawdę przysporzyć o ból głowy. Sztuką jest stworzenie prawdziwie harmonijnej kompozycji. Jest ona tym trudniejsza, iż do wyboru mamy na chwilę obecną mnóstwo win pochodzących z różnych regionów świata i wytwarzanych z rozmaitych szczepów winorośli. Podpowiadamy, jakimi zasadami kierować się, aby wybrać naprawdę najlepsze wino do posiłku.

Zasad obowiązujących w doborze wina do posiłku jest całe mnóstwo. Ta najważniejsza mówi, że wino nie może swoim smakiem dominować potrawy. I odwrotnie. Nawet najlepsza potrawa nie może przyćmić wina. Musi to być kompozycja idealnie ze sobą współgrająca. Świetnie sprawdza się reguła mówiąca o tym, że białe wina podajemy do ryb i drobiu, zaś czerwone do mięsa czerwonego. Wina słodkie są bezdyskusyjnie zarezerwowane do deserów, a więc potraw wybitnie słodkich. Jeśli niekoniecznie znamy się na winach, a jednocześnie chcemy zaserwować naszym przyjaciołom ten trunek bogów, warto przestrzegać tych prostych reguł.

Idąc dalej, warto zakodować sobie, że do potraw lekkich, a więc sałatek i przystawek podajemy wino lekkie. Świetnie sprawdzają się w tym wypadku trunki białe i różowe. Do potraw intensywnie przyprawionych i ciężkich zdecydowanie lepsze będą wina, które fermentowały w dębowych beczkach. Ideałem jest, jeśli zarówno wino, jak i potrawa, której mają towarzyszyć, pochodzą z tego samego regionu. Wówczas możemy być niemalże pewni, że stworzą kompozycję idealną, nawzajem się uzupełniając. Nie ma się więc co dziwić, że w wielu lokalach dba się o serwowanie win lokalnych pasujących idealnie do podawanych potraw.

Inna szkoła doboru wina do potraw mówi, że kierować należy się nie symbiozą, a kontrastem. W myśl tej zasady trunek ma wydobywać z potrawy to, co w niej głęboko ukryte, sprawiać, że dostrzeżemy to, co w daniu na pierwszy rzut oka w ogóle niezauważalne. Kierując się tą niecodzienną zasadą, do naprawdę pikantnego dania można zaserwować słodkie wino. Trzeba jednak pamiętać, że dobranie wina do potrawy w myśl tej reguły jest zdecydowanie trudniejsze i wymaga dużo większej wiedzy.

Nie można zapominać także o wpływie smaków na siebie. Dania wyraźnie słone najlepiej komponują się z wina wytrawnymi. Takie połączenie sprawia, że zarówno potrawa, jak i wino zyskują o wiele pełniejszy smak. Do deserów nigdy nie powinno podawać się wina wytrawnego. Takie połączenie wpłynęłoby negatywnie na odbiór smaku zarówno deseru, jak i samego trunku. Wino wytrawne można natomiast bez obaw podawać do potraw tłustych i ciężkich.

Te i więcej porad na temat odpowiedniego dobierania wina do potraw jest dostępnych na Faktoriawinalacarte.pl. Zapraszamy!

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Gdzie należy szukać przyczyn powstawania otyłości? Dlaczego, cor...

Dlaczego coraz więcej rodaków tyje?

Wokół tematu odchudzania krąży niezliczona ilość mitów. Promowan...

Siłownia czy basen – jak skutecznie schudnąć?

Każda przyszła Panna Młoda pragnie w dnu swojego ślubu oraz przy...

Jak schudnąć przed ślubem?

Obecnie, kiedy w modzie jest szczupłe ciało i zdrowy styl życia ...

Moda na catering dietetyczny

We wszystkich miastach  przybywa jak przysłowiowych grzybów po d...

Klub fitness jako działalność gospodarcza

Tkanki naszych nóg, aby mogły prawidłowo funkcjonować, musza być...

Choroby żył powierzchniowych nóg – ich przyczyny, leczenie i sposoby zapobiegania

Jaki wybrać suplement diety na odchudzanie – piperyna, kofeina, ...

Jak naturalnie redukować tkankę tłuszczową?