Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Algi morskie w życiu codziennym

Jeśli Twoim zdaniem występują one wyłącznie w wodach mórz i oceanów, to możesz się mocno mylić. Obecnie jesteśmy w stanie wskazać mnóstwo dziedzin życia, w których można spotkać się z zastosowaniem alg morskich. Właśnie dzisiaj w poniższym artykule zebraliśmy kilka podstawowych obszarów użytkowania alg, gdzie opiszemy dokładniej ich przeznaczenie oraz sposób działania. Gwarantujemy wiele ciekawostek i ważnych informacji, które mogą mieć kluczowe znaczenie między innymi dla Twojego zdrowia.

Co mają w sobie algi?

Zanim przejdziemy jednak do konkretnych dziedzin stosowania, chcielibyśmy po krótce opisać wartości odżywcze oraz właściwości alg morskich, które możemy podzielić na zielone, czerwone i brunatne. Ich kolory są uzależnione od stopnia głębokości na jakiej występują, a co za tym idzie ilości promieni słonecznych jakie docierają do głębin.

W zasadzie w składzie alg morskich różnego rodzaju można znaleźć praktycznie wszystkie najpotrzebniejsze dla naszego organizmu witaminy, substancje i minerały, jak na przykład: wapń, potas, żelazo, jod, fosfor albo witaminy C, kompleks witamin B, beta-karoten czy duża zawartość białka. Poza tym alg stanowi cenne źródło błonnika i protein, co przyczyniło się do ich uniwersalności zarówno w branży kosmetycznej, lecznictwie, jak i dietetyce.

Algi morskie w kosmetyce

Najpierw zaczniemy od branży kosmetycznej, gdzie coraz częściej wykonuje się różnego rodzaju zabiegi z wykorzystaniem alg morskich. Wszystko za sprawą ich szybkiego i skutecznego przenikania do skóry właściwej, gdzie regenerują płaszcz hydrolipidowy skóry, a także mocno nawilżają. Jednocześnie potrafią chronić naskórek przed uszkodzeniami zewnętrznymi oraz pełnią rolę czynnika determinującego szybki metabolizm cery.

Algi potrafią także sprostać oczekiwaniom w związku z odmłodzeniem i rozjaśnieniem skóry twarzy, dzięki czemu  prezentuje się ona niebywale atrakcyjnie, młodo i świeżo. Dodatkowo stabilizują pracę gruczołów łojowych, przez co zmniejsza się również wydzielana ilość sebum. Ostatnim zastosowaniem ich w dziedzinie kosmetyki i medycyny estetycznej jest niwelowanie oznak cellulitu, obrzęków czy też zapobiegają powstawaniu tak zwanych pajączków, a zatem wzmacniają ściany naczyń włosowatych skóry.

Lecznicze właściwości alg

Następną kwestią, o której warto wspomnieć, omawiając już zastosowanie tych podwodnych roślin, jest użycie ich w medycynie. Mowa między innymi lekach czy suplementach, które posiadają w swoim składzie szczególny rodzaj alg morskich. Przede wszystkim działają one zbawiennie na pracę serca i ciśnienia we krwi, gdzie doskonale stabilizują ciśnienie, a także obniżają poziom glukozy we krwi i cholesterolu, dzięki ograniczaniu wchłaniania tłuszczów i cukrów.

Ponadto algi polecane są osobom narażonym na liczne toksyny w organizmie, na przykład poprzez palenie papierosów, spożywanie alkoholu i innych podobnych. Dzięki swojej specyficznej budowie algi potrafią skutecznie usuwać toksyny z organizmu, gdzie jednocześnie zabezpieczają ścianki jelit przed ponownymi zatruciami.

Algi również w kuchni

Ostatnim miejscem, gdzie możesz spotkać także algi morskie to właśnie kuchnia. Po pierwsze odznaczają się one właściwościami odchudzającymi, dzięki dużej zawartości błonnika, który zapewnia przez dłuższy czas uczucie sytości. Co więcej, wodorosty te można spotkać w kuchni nie tylko pod postacią słynnego sushi, ale również innych dań i przypraw.

Doskonałym przykładem są algi agar, które w dietetycznej kuchni mogą spokojnie zastąpić standardową żelatynę. W swojej konsystencji są bardzo podobne i algi agar mogą być stosowane zarówno do dań na słono, jak i słodko w zależności jedynie od Twojej kuchennej wyobraźni. Poza tym same wodorosty można dodawać do sałatek, ryb, mięs i wielu innych potraw, których przepisów znajdziesz mnóstwo w internecie.

Naprawdę zachęcamy do ich częstszego spożywania, ze względu na liczne właściwości prozdrowotne, z których możesz korzystać bez żadnych przeszkód i wspierać swój organizm od wewnątrz.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Dieta ryżowa powstała w 1934 roku. Jej twórcą jest Walter Kempne...

Dieta ryżowa 3 dniowa

W związku z obowiązkami zawodowymi nie masz czasu na regularne...

Dlaczego należy spożywać posiłki o stałych porach?

  Podejmujesz kolejną walką z nadprogramowymi kilogramami? Mimo...

Odchudzanie za spalaczem tłuszczu Trizer? Przeczytaj opinie

Święta Hildegarda z Bingen to święta kościoła katolickiego, kt...

Dieta orkiszowa św. Hildegardy – chrześcijańskiej mniszki żyjącej w XII wieku

Wiosna rozgościła się w przyrodzie na dobre, więc czas na to, ...

Dieta na wiosnę - sprawdź, jak wzmocnić się po sezonie jesienno-zimowym!

Według opinii wielu ekspertów, jedynym skutecznym sposobem w wal...

Przełom w walce z nadwagą

Guarana to popularna nazwa dla rośliny rosnącej w Brazylii. Jest...

Guarana i jej właściwości