Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Czy warto jeść mięso?

Jakie plusy i minusy od strony zdrowotnej niesie za sobą jedzenie mięsa?

Między zwolennikami jedzenia mięsa, a zaciekłymi ich przeciwnikami od lat trwa konflikt, w którym każda ze stron przerzuca się argumentami za lub przeciw. Pomiędzy nimi jest jednak wiele osób, które na temat jedzenia, bądź nie, mięsa nie umie wypowiedzieć się jednoznacznie. Dlatego zaprezentujemy jego plusy i minusy dietetyczne.

Białko

Podstawowa linia podziału pomiędzy rodzajami mięsa przebiega na granicy białe-czerwone. Mięso białe pochodzi od kurczaka, indyka, królika, strusia oraz cielaka. Nie chodzi w zasadzie o jego kolor, a bardziej o zawartość kwasów tłuszczowych. Białe mięso zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, w zamian posiadając więcej ich nienasyconej formy. Dzięki temu nie tylko nie powoduje ono zwiększenia się stężenia cholesterolu we krwi, ale wręcz może zmniejszać ryzyko miażdżycy. Inaczej jest w przypadku mięsa czerwonego, czyli wołowiny, kaczki, koniny, wieprzowiny, czy gęsi.

 

Podstawowym plusem mięsa, jest zawarte w nim łatwo przyswajalne dla organizmu białko. Składa się ono z aminokwasów, które są niezbędne w procesie budowy tkanek w organizmie. Białko pochodzenia zwierzęcego jest zdecydowanie lepiej wchłaniane, niż jego wersja roślinna. Szczególnie cenne pod tym względem jest chude mięso pozbawione ścięgien. Mięso to również doskonałe źródło żelaza hemowego. Znajduje się w nim także fosfor, cynk, miedź, magnez i siarka oraz witaminy z grupy B.

Tłuszcz

Argumentem za brakiem zdrowotnych wskazań do spożywania mięsa jest najczęściej występujący w nim tłuszcz, czyli nasycone kwasy tłuszczowe. To groźny aspekt spożywania mięsa czerwonego. Badania jednoznacznie udowadniają, że osoby jedzące dużo wołowiny i wieprzowiny zdecydowanie częściej mają zmiany miażdżycowe, a także cierpią z powodu innych chorób układu krążenia. Często spożywanie dużych ilości mięsa nie idzie w parze z jedzeniem takich samych porcji warzyw. Przez to może być to przyczyna zachorowalności na raka odbytu i raka jelita grubego. Mięso zakwasza organizm, dlatego wolno spożywać je jedynie towarzystwie produktów zasadotwórczych, Inaczej grozi to zaburzeniem wchłaniania składników mineralnych, głównie wapnia.

Lepsze to, co chude

Decydując się na zakup mięsa warto jest wybrać produkt wysokojakościowy. W przypadku tego produktu niezwykle ważne jest jego pochodzenie. Masowe fermy drobiu produkują duże ilości mięsa naszpikowanego wręcz antybiotykami oraz innymi niezdrowymi dodatkami. Warto jest wybierać mięso chude, na przykład cielęcinę. Czerwone mięso przez dietetyków jest dopuszczane do jedzenie tylko kilka razy w miesiącu. Ale nawet wówczas lepiej wybrać droższą polędwicę wołową oraz schab środkowy. Białe mięso powinno się jeść maksymalnie trzy razy w tygodniu. Mięso warto jak najczęściej zastępować rybami, które zawierają znaczne ilości kwasów omega 3. Z pewnością przełoży się to bezpośrednio na stan zdrowia.

 

Mięso warto jeść, ale niezbyt często. Ograniczenie spożycia tego produktu i w zamian zastąpienie tańszych wyrobów tymi droższymi, na przykład ekologicznymi, to z pewnością dobry wybór i to zarówno pod względem dietetyki, jak i smaku.

 

Spiropharm - sklep z naturalnymi suplementami

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Zbędne kilogramy spędzają ci sen z powiek? W takim razie poznaj ...

Afrykańskie mango - recepta na szczupłe i zgrabne ciało

Cenne właściwości miodu znane były już w starożytnym Egipcie (...

Miód gryczany elementem zdrowej diety

Żyjemy w ciągłym nieustającym biegu, na nic nie mamy czasu. Przy...

Hurra! Jedziemy do SPA!

Chyba nie ma osoby, której w mniejszym lub większym stopniu nie ...

Jak się zrelaksować przed snem?

Nie ma jednoznacznej definicji hałasu, jest to określenie bardzo...

Wpływ hałasu na organizm człowieka i jego skutki

Smażenie to jeden ze sposobów obróbki termicznej potraw, jednak ...

Czy smażenie może być zdrowe i dietetyczne?

Jakie plusy i minusy od strony zdrowotnej niesie za sobą jedzeni...

Czy warto jeść mięso?