Aspartam to syntetyczny słodzik, jeden z najczęściej stosowanych przez producentów artykułów spożywczych. Dodawany jest do żywności i napojów, aby nadać im słodkiego smaku, a równocześnie zmniejszyć ich kaloryczność (w porównaniu do osłodzenia białym cukrem).
Aspartam (także pod nazwą) znajdziesz nie tylko w napojach, jogurtach, lodach czy deserach, ale też w gumach do żucia, paście do zębów, a nawet w produktach farmaceutycznych, jak musujące tabletki witaminowe!
Wszystkie te (i inne!) informacje znajdziesz na tej infografice: https://www.facetemjestem.pl/wp-content/uploads/2013/11/aspartam_infografika.pdf
Aspartam jest doskonałą alternatywą dla białego cukru. Jest o 200 razy słodszy, przez co używa się go o wiele mniej i w ten sposób zmniejsza się kaloryczność danego produktu. Dlatego też jest powszechnie stosowany w produkcji artykułów spożywczych typu light. Wprowadzając słodzik do swojej diety zamiast tradycyjnych produktów, możesz znacznie zmniejszyć ilość spożywanych kalorii - a tym samym stracić zbędne kilogramy!
Czy wszyscy mogą spożywać aspartam? Więcej na ten temat przeczytasz tutaj: https://www.styl.pl/zdrowie/leksykon-zdrowia/uklad-pokarmowy/news-aspartam-bezpieczny-slodzik-zamiast-cukrow,nId,1488651
Słodziki są również bardzo istotnym elementem diety w przypadku diabetyków. Osoby zmagające się z cukrzycą muszą stosować odpowiednią dietę, w tym kontrolować przyjmowanie cukru. Każde jego spożycie to ryzyko zbytniego wzrostu poziomu insuliny - a to dla cukrzyka już poważne zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia.
Słodziki nie powodują takich problemów - dlatego też diabetycy powinni wybierać zawsze produkty słodzone aspartamem lub innym słodzikiem, nigdy białym cukrem.
Jeśli chcesz wiedzieć więcej na temat słodzików dla cukrzyków, zajrzyj tutaj: http://www.fitnessstyl.pl/slodziki-dla-cukrzykow/
Dodaj komentarz