Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dietetyczny catering – czy to dobry pomysł na biznes?

Dietetyczny catering zyskuje coraz większą liczbę zwolenników. Korzystają z niego chętnie zarówno single, jak i rodziny z dziećmi. Właśnie ze względu na rosnącą popularność, w ocenie wielu osób dieta w pudełkach staje się fantastycznym pomysłem na biznes. Jakie są jego zalety? Czy naprawdę warto?

Na czym polega dietetyczny catering?

Przede wszystkim należałoby wyjaśnić, na czym polega catering dietetyczny. Klient zamawia na stronie firmy zestaw posiłków na jeden, dwa, trzy dni, a nawet na cały miesiąc. Wybiera przy tym odpowiedni dla siebie wariant. Najczęściej do wyboru jest co najmniej kilkanaście opcji – dieta wegetariańska, dieta dla aktywnych, dieta dla cukrzyków, zdrowa dieta i tak dalej. Firma przygotowuje zestaw gotowych posiłków w pudełku, które codziennie rano są dostarczane pod drzwi klienta.

Czy to dobry pomysł na biznes?

Dietetyczny catering może być świetnym pomysłem na biznes. Przede wszystkim ze względu na rosnący popyt na tego typu usługi. Dieta pudełkowa przestała być wreszcie synonimem luksusu i wysokich cen. Teraz na tę metodę żywienia może sobie pozwolić absolutnie każdy. Poza tym własna działalność gospodarcza daje dużo swobody i oczekiwaną przez wielu niezależność. Biorąc jednak pod uwagę konieczną terminowość, ten typ interesu wymaga wiele samodyscypliny i zaangażowania. Nie da się również ukryć, że każda firma cateringowa na samym początku pochłania dość duże zasoby pieniężne. Jeżeli jednak gastronomia to Twoja prawdziwa pasja, na pewno opłaca się zaryzykować.

Czego potrzeba, do uruchomienia cateringu dietetycznego?

Decydując się na rozpoczęcie biznesu w cateringu, konieczne jest przede wszystkim sporządzenie biznesplanu. Dietetyczny catering wymaga w szczególności wynajmu lokalu, samochodu dostawczego, wyposażenia kuchni, dodatkowych akcesoriów, produktów do tworzenia potraw, specjalnego miejsca do ich przechowywania. Należy również uwzględnić wydatki na czynsz, podatki, ZUS, reklamę, a także wynagrodzenie poszczególnych, zatrudnionych pracowników. Na pewno jedna osoba nie jest w tanie udźwignąć takiego biznesu. Chodzi bowiem zarówno o przygotowanie posiłków, ich zapakowanie, dostarczenie, a także "dopięcie" wszelkich kwestii organizacyjnych, w tym przyjmowanie zamówień.

Ile to kosztuje?

Kwota, jaka jest potrzebna na start, zależy od wielu czynników. Dietetyczny catering może nawet pochłonąć do kilkuset złotych już na pierwsze wydatki. Oczywiście wszystko można zrobić z mniejszym rozmachem, wykorzystując food trucka zamiast kuchni i wykonując wiele czynności samodzielnie. Istnieją jednak koszty, których absolutnie nie da się uniknąć.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Lato zbliża się „wielkimi krokami„ a i sezon na odchudzanie s...

Jakich produktów należy unikać przy odchudzaniu?

Olej arganowy zyskał sobie przydomek „eliksiru młodości” w środo...

Zbawienne właściwości oleju arganowego

Dietetycy radzą, aby jeść pięć mniejszych posiłków każdego dnia....

Dietetyczne obiady w pracy - czy to jest do zrobienia?

Wątroba to narząd, który przez okrągłą dobę toczy bój ze światem...

Pomóż swojej wątrobie! Jak zapobiegać popularnym dolegliwościom?

Ta dobroczynna roślina dająca nasiona Chia znana jest ze swoic...

Szałwia Hiszpańska (nasiona Chia). Tego zapewne nie wiesz...!

Jeśli chcesz hodować w domu rośliny, warzywa czy owoce – mamy do...

Uprawa warzyw na balkonie – sposób na oszczędność?

Każdy zna pietruszkę i bardzo często używa jej w swojej kuchni...

Pietruszka niedocenionym warzywem