Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Fruktoza - czy na pewno taka zła

Wszyscy doskonale wiemy, że nadmiar cukru szkodzi. Jednocześnie jednak trudno poradzić nam sobie bez słodkiego smaku. Nic więc dziwnego, że często zastanawiamy się na ile doniesienia ze świata nauki są prawdziwe.

Czy fruktoza naprawdę szkodzi i powinniśmy jej unikać? W jaki sposób układać dietę, by nie rezygnować ze słodkiego smaku ale nie szkodzić zdrowiu? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.

Czym jest fruktoza?

Fruktoza to substancja występująca w owocach. Właśnie z tego powodu nazywana jest cukrem owocowym. Charakteryzuje ją bardzo intensywny, słodki smak, przez co wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Jest bowiem dwukrotnie słodsza od glukozy a przy tym tania.

Wpływ fruktozy na organizm człowieka

Metabolizm fruktozy to dla naszego organizmu prawdziwe wyzwanie. Nic więc dziwnego, że jej nadmierne spożywanie doprowadzić może do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Przede wszystkim trawienie glukozy bardzo obciąża naszą wątrobę. Może doprowadzić do jej stłuszczenia. Poza tym fruktoza przyczynia się również do rozwoju chorób układu krążenia, odkładania tłuszczu w narządach a także mniejszej wrażliwości na leptynę czyli hormon sytości. Skutkiem tego jemy więcej i tyjemy bardziej.

Wśród chorób, które mogą zostać spowodowane nadmiernym spożyciem fruktozy wymienić można również choroby nerek, nowotwory jelita czy chorobę wieńcową. Sporo cennych informacji na temat szkodliwości fruktozy znajdziesz na stronie https://optymalnewybory.pl/fruktoza-czy-jej-nadmiar-nam-szkodzi/.

Jak unikać fruktozy w diecie?

Wiemy więc już na pewno, że fruktoza szkodzi naszemu zdrowiu i może stać się przyczyną poważnych problemów. W jaki sposób jednak zmniejszyć jej spożycie? To bardzo proste. Przede wszystkim unikajmy spożywania wysoko przetworzonych produktów, do których często jest dodawana. Warto uważnie czytać etykiety i analizować skład jedzenia, po które sięgamy. Suszone owoce zastąpmy surowymi a przy tym zwracajmy uwagę na to, jakie cukry w nich przeważają. Przykładowo kiwi i mandarynki to przewaga glukozy zaś jabłkach i gruszkach znajduje się więcej fruktozy.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Chociaż często o tym zapominamy, stan jamy ustnej i zębów zależy...

Dieta przeciwko próchnicy

Węglowodany są zazwyczaj podstawą diety każdego człowieka. Kanap...

Dieta białkowa

Na początku warto w kilku słowach opisać czym jest choroba Hashi...

Skuteczne odchudzanie z Hashimoto

  Inaczej zwana również dietą niskosalicylanową wskazana osobom...

Dieta aspirynowa (dieta niskosalicylanowa)

Witamina D jest hormonem steroidowym, który wytwarzany jest z ch...

Witamina D, dlaczego jest taka ważna?

Nietolerancje pokarmowe są niewłaściwą reakcją organizmu na spoż...

O testach na nietolerancję pokarmową słów kilka

Aspartam to syntetyczny słodzik, jeden z najczęściej stosowanych...

Czym jest aspartam?