Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Fruktoza - czy na pewno taka zła

Wszyscy doskonale wiemy, że nadmiar cukru szkodzi. Jednocześnie jednak trudno poradzić nam sobie bez słodkiego smaku. Nic więc dziwnego, że często zastanawiamy się na ile doniesienia ze świata nauki są prawdziwe.

Czy fruktoza naprawdę szkodzi i powinniśmy jej unikać? W jaki sposób układać dietę, by nie rezygnować ze słodkiego smaku ale nie szkodzić zdrowiu? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.

Czym jest fruktoza?

Fruktoza to substancja występująca w owocach. Właśnie z tego powodu nazywana jest cukrem owocowym. Charakteryzuje ją bardzo intensywny, słodki smak, przez co wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Jest bowiem dwukrotnie słodsza od glukozy a przy tym tania.

Wpływ fruktozy na organizm człowieka

Metabolizm fruktozy to dla naszego organizmu prawdziwe wyzwanie. Nic więc dziwnego, że jej nadmierne spożywanie doprowadzić może do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Przede wszystkim trawienie glukozy bardzo obciąża naszą wątrobę. Może doprowadzić do jej stłuszczenia. Poza tym fruktoza przyczynia się również do rozwoju chorób układu krążenia, odkładania tłuszczu w narządach a także mniejszej wrażliwości na leptynę czyli hormon sytości. Skutkiem tego jemy więcej i tyjemy bardziej.

Wśród chorób, które mogą zostać spowodowane nadmiernym spożyciem fruktozy wymienić można również choroby nerek, nowotwory jelita czy chorobę wieńcową. Sporo cennych informacji na temat szkodliwości fruktozy znajdziesz na stronie https://optymalnewybory.pl/fruktoza-czy-jej-nadmiar-nam-szkodzi/.

Jak unikać fruktozy w diecie?

Wiemy więc już na pewno, że fruktoza szkodzi naszemu zdrowiu i może stać się przyczyną poważnych problemów. W jaki sposób jednak zmniejszyć jej spożycie? To bardzo proste. Przede wszystkim unikajmy spożywania wysoko przetworzonych produktów, do których często jest dodawana. Warto uważnie czytać etykiety i analizować skład jedzenia, po które sięgamy. Suszone owoce zastąpmy surowymi a przy tym zwracajmy uwagę na to, jakie cukry w nich przeważają. Przykładowo kiwi i mandarynki to przewaga glukozy zaś jabłkach i gruszkach znajduje się więcej fruktozy.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Problem z poceniem – szczególnie, gdy pot jest bardzo obfity – p...

Nadmierna potliwość – z czego wynika i jak z nią walczyć?

Do restauracji chodzimy po to aby dobrze zjeść. Czy to śniadan...

Napiwki w restauracjach. Dawać czy nie dawać?

Każda kobieta bez wątpienia marzy o pięknej sylwetce bez tak zwa...

Prosty w wykonaniu i niezwykle skuteczny peeling z kawy na celulit

Ripostą na rozpowszechnione niezdrowe jedzenie określane jako fa...

Superfood, czyli najlepsze jedzenie pod słońcem

Siarka organiczna jest substancją stosowaną do wzmacniania mięśn...

Zdrowa skóra i lśniące włosy. Czym jest siarka organiczna?

O tym, że sport to zdrowie nie trzeba nikogo przekonywać. Jazda ...

Nordic walking, czyli aktywność w każdym wieku

Cenne właściwości miodu znane były już w starożytnym Egipcie (...

Miód gryczany elementem zdrowej diety