Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Fruktoza - czy na pewno taka zła

Wszyscy doskonale wiemy, że nadmiar cukru szkodzi. Jednocześnie jednak trudno poradzić nam sobie bez słodkiego smaku. Nic więc dziwnego, że często zastanawiamy się na ile doniesienia ze świata nauki są prawdziwe.

Czy fruktoza naprawdę szkodzi i powinniśmy jej unikać? W jaki sposób układać dietę, by nie rezygnować ze słodkiego smaku ale nie szkodzić zdrowiu? Spróbujmy odpowiedzieć na to pytanie.

Czym jest fruktoza?

Fruktoza to substancja występująca w owocach. Właśnie z tego powodu nazywana jest cukrem owocowym. Charakteryzuje ją bardzo intensywny, słodki smak, przez co wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym. Jest bowiem dwukrotnie słodsza od glukozy a przy tym tania.

Wpływ fruktozy na organizm człowieka

Metabolizm fruktozy to dla naszego organizmu prawdziwe wyzwanie. Nic więc dziwnego, że jej nadmierne spożywanie doprowadzić może do wielu poważnych problemów zdrowotnych. Przede wszystkim trawienie glukozy bardzo obciąża naszą wątrobę. Może doprowadzić do jej stłuszczenia. Poza tym fruktoza przyczynia się również do rozwoju chorób układu krążenia, odkładania tłuszczu w narządach a także mniejszej wrażliwości na leptynę czyli hormon sytości. Skutkiem tego jemy więcej i tyjemy bardziej.

Wśród chorób, które mogą zostać spowodowane nadmiernym spożyciem fruktozy wymienić można również choroby nerek, nowotwory jelita czy chorobę wieńcową. Sporo cennych informacji na temat szkodliwości fruktozy znajdziesz na stronie https://optymalnewybory.pl/fruktoza-czy-jej-nadmiar-nam-szkodzi/.

Jak unikać fruktozy w diecie?

Wiemy więc już na pewno, że fruktoza szkodzi naszemu zdrowiu i może stać się przyczyną poważnych problemów. W jaki sposób jednak zmniejszyć jej spożycie? To bardzo proste. Przede wszystkim unikajmy spożywania wysoko przetworzonych produktów, do których często jest dodawana. Warto uważnie czytać etykiety i analizować skład jedzenia, po które sięgamy. Suszone owoce zastąpmy surowymi a przy tym zwracajmy uwagę na to, jakie cukry w nich przeważają. Przykładowo kiwi i mandarynki to przewaga glukozy zaś jabłkach i gruszkach znajduje się więcej fruktozy.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Zabieg liposukcji to często jedyny sposób pozbycia się nadmiaru ...

Liposukcja, czyli odsysanie tłuszczu. Kto i kiedy może z niej skorzystać?

Zdrowy styl życia to cel coraz większej liczby osób - dzięki nie...

Dieta na podstawie testów genetycznych - najskuteczniejszy sposób na zdrowie i utratę wagi

Stabilizatory kolanowe lub stawu skokowego są coraz częściej w...

Kiedy warto stosować stabilizator kolana czy kostki?

Potrzeba dodatkowej suplementacji diety witaminą D dotyczy około...

Jaką rolę odgrywa witamina D w trakcie ciąży?

Nie potrafisz sobie wyobrazić początku dnia bez wypicia małej ...

Kawa, kawunia, kawusia… Nie pozwól sobie na życie w uzależnieniu!

  W ostatnich latach bardzo głośno zrobiło się o glutenie oraz ...

Jedz smacznie i bez glutenu

Zachorowalność kobiet na raka piersi w przeciągu ostatnich 30 la...

Metody leczenia nowotworu piersi