Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Gotowanie na parze

Dawny sposób na wspaniałe i co najważniejsze niezwykle zdrowe przygotowywanie posiłków. Szybkość życie nie pozwala na spędzanie w kuchni zbyt długich chwil, jednak nie oznacza to zwolnienia z dbania o racjonalne i zdrowe odżywanie. Z tego powodu warto zrezygnować z szybkich sposobów na niezdrowe posiłki i zastosować tradycyjne gotowanie na parze.

Gotowanie na parze dla każdego.

 

Duża liczba posiłków kojarzy się z obróbką termiczną w gorącej wodzie lub na rozgrzanej patelni. Warto dodać, że najzdrowszym i niezwykle prostym sposobem na zrobienie wspaniałego dania jest gotowanie na parze. Młodsze pokolenie często rezygnuje z tego sposobu przygotowywania posiłków, a jest to oczywiście ogromnym błędem. Tylko w ten sposób można przyrządzić pyszne, prawdziwe bułeczki, które smakiem i zapachem przewyższają gotowe półprodukty podgrzane za pomocą mikrofalówki. Ci co nigdy nie próbowali takiego sposobu, nie zdają sobie sprawy z tego jak wiele przyjemności tracą. A razem z rozkoszą dla podniebienia ucieka również zdrowie.

 

Warzywa to samo zdrowie.

 

Gotowanie na parze jest wspaniałym pomysłem na przyrządzenie warzyw. Podczas takiej obróbki produkty nie tracą swoich właściwości odżywczych oraz wspaniałego smaku. Mało kto wie, że podczas gotowania w wodzie składniki mineralne uciekają z garnka wraz z parą. Starsze pokolenie wykorzystywało zdrowe gotowanie dużo częściej. Jest to zapomniana technika, do której warto wrócić ze względu na jej właściwości zdrowotne. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne urządzenie ułatwiające przygotowywanie potraw w ten sposób. Można również korzystać z tak zwanych metod tradycyjnych, jednak warto zastosować  techniczne i nowoczesne udogodnienia w kuchni.

 

Nie zapominaj o zdrowiu i racjonalnym odżywianiu.

 

Duża grupa produktów jest ogólnie zdrowa, jednak sposób ich przyrządzenia może powodować zatracenie dobrych właściwości. Dlatego zastanów się dwa razy zanim wrzucisz coś na gorącą patelnię pełną oleju. Twój organizm będzie Ci za o wdzięczny.

Komentarze

  • ooo, a już myślałem, że nikt w dzisiejszych czasach nie wspomni o gotowaniu na parze, a tu takie miłe zaskoczenie :)

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Atopowe zapalenie skóry, w skrócie AZS lub egzema, to choroba kt...

Leczenie atopowego zapalenia skóry

Niejednokrotnie każdego z Nas złapał nagły skurcz mięśni czy drg...

Co robić przy nagłych skurczach mięśni czy drgawkach?

Dieta RAW zakłada, że aż 70% spożywanych każdego dnia warzyw i...

Czy warto spożywać surowe warzywa? Poznaj zasady diety RAW!

Gdy dziś chcemy ugotować nietypowe danie, najczęściej inspirac...

Czy Internet zagraża książkom kucharskim?

Krem stanowi jeden z podstawowych kosmetyków stosowanych na co...

Subiektywny przegląd kremów i balsamów do codziennego stosowania

Biegunka u niemowląt może pojawić się z błahych powodów, jednak ...

Jak pomóc dziecku przetrwać biegunkę

Internet przyzwyczaił nas do tego, że praktycznie każdą usługę d...

Zakupy w internetowej aptece: zalety i możliwości