Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Wszystko o mące i jej odmianach

Na pewno wiele osób zastanawiała się, jaką mąkę wybrać do pieczenia ciast a jaką do chleba. Określony typ niewiele jest w stanie nam powiedzieć. Z tego względu warto poznać dokładnie, co tak naprawdę wybieramy na sklepowych półkach.

Większość produktów zbożowych dostarcza nam niezbędnej energii do codziennego aktywnego działania. Dziennie powinniśmy spożywać od trzech do czterech porcji produktów zbożowych. Mogą to być płatki, chleb, makaron czy też kasza. Warto, więc wzbogacić naszą codzienną dietę o różnego rodzaju mąki oraz produkty wytworzone na jej bazie.

Mąka i jej typy

Każde opakowanie mąki posiada określoną liczbę. Jest to niezwykle ważne oznakowanie, ponieważ mówi nam o tym ile popiołu występuje w mące. Wspomniany popiół to substancje mineralne występujące w mące. Odpowiedni typ nadaje się poprzez spopielenie składników organicznych w próbce produktu przy zastosowaniu temperatury 950°C. Następnie waży się pozostały popiół i mnoży przez 1000.

 

Typy mąk

  • typ 450 – tortowa (zawartość popiołu do 0,5%)
  • typ 550 – luksusowa (zawartość popiołu od 0,51% do 0,58%)
  • typ 650 – (zawartość popiołu od 0,59% do 0,69%)
  • typ 750 – chlebowa (zawartość popiołu od 0,70% do 0,78%)
  • typ 1050 – (zawartość popiołu od 0,79% do 1,20%)
  • typ 1400 – sitkowa (zawartość popiołu od 1,21% do 1,60%)
  • typ 1850 – graham (zawartość popiołu od 1,61% do 2,00%)
  • typ 2000 – razowa, śruta chlebowa (zawartość popiołu nie więcej niż 2,00%)

Warto także wspomnieć, iż im wyższy typ, tym mąka jest bardziej wartościowa.

Dlaczego nie upieczemy chleba z każdej mąki?

Zazwyczaj do pieczenia chleba stosuje się mąkę pszenną. Pszenica dostarcza nam błonnika, witaminy E jak również i witaminy z grupy B. Niestety mąka pszenna typu 500 pozbawiona jest licznych substancji. Warto, więc rozważyć zakup wyższego odpowiednika. Mąkę pszenną stosuje się zazwyczaj do wypieku ciast oraz przygotowywania dań mącznych. Dzięki dużej zawartości glutenu ciasto jest delikatne oraz elastyczne.

W celu upieczenia chleba z mąki żytniej warto wykorzystać zakwas. Spowoduje to poprawę aromatu oraz polepszy pulchność pieczywa. Co więcej wydłuży się data jego spożycia.

Mąki bezglutenowe

Dla osób chorujących na celiakię oraz nietolerancję glutenu produkowane są specjalne mąki takie jak gryczana, ryzowa, kukurydziana, ziemniaczana i z amarantusa. Potrawy na bazie takich mąk są bardziej sypkie i mniej pulchne. Sam smak też może odbiegać od wyrobów na bazie zwykłej glutenowej mące. Należy, więc pamiętać, aby osoby chore na celiakię wybierały produkty z przekreślonym znakiem zboża określający bezglutenowość.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Po dużym zainteresowaniu poprzednim artykułem postanowiliśmy pol...

Co należy jeść by schudnąć? - cz. II

Nietolerancje pokarmowe są niewłaściwą reakcją organizmu na spoż...

O testach na nietolerancję pokarmową słów kilka

Nawet najpiękniejsza fryzura nie będzie wyglądała dobrze, jeśli ...

Eliksir Elseve Magiczna Moc Olejków – ratunek dla twoich włosów!

  Catering dietetyczny Paleo to jedno z najlepszych rozwiązań d...

Catering dietetyczny Paleo dla osób, które chcą zadbać o zdrowie

Karob to słodkawy proszek o brązowym zabarwieniu, uzyskiwany ze ...

Karob – doskonały superfood i zamiennik kakao

Cholesterol to substancja tłuszczowa, która występuje we krwi ...

Cholesterol, a choroba wieńcowa – najważniejsze informacje

Zbędne kilogramy, nadmiar tkanki tłuszczowej, ubrania w które ju...

Odchudzanie po ciąży