Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Produkty bezglutenowe - kto powinien z nich korzystać?

Ostatnio we wszystkich mediach jest głośno o wpływie glutenu na ludzki organizm. Nie bez powodu, jego spożywanie może wywołać nieprzyjemne i poważne dla naszego zdrowia konsekwencje. Przede wszystkim jest on niebezpieczny dla osób uczulonych na to białko oraz tych, które go nie tolerują. Nie oznacza to jednak, że tylko one powinny korzystać z produktów bezglutenowych.

Gluten – najważniejsze informacje

Gluten należy do białek występujących w nasionach zbóż. A więc znajdziemy go w życie, owsie, pszenicy czy jęczmieniu. Wydawałoby się więc, że unikanie produktów, które zawierają w składzie te zboża, rozwiązuje problem. Niestety tak nie jest. Gluten obecnie występuje w wielu innych artykułach spożywczych – nawet w suplementach diety! A producenci wykorzystują go powszechnie, gdyż m.in. wpływa na smak i konsystencję oferowanych przez nich artykułów.

W ten sposób wielu z nas spożywa gluten nieświadomie. Biorąc zaś pod uwagę liczbę produktów, które go zawierają, ilość konsumowanego bezwiednie szkodliwego białka może być naprawdę duża. Dlatego też produkty bezglutenowe zalecane są wszystkim, nie tylko tym osobom, u których stwierdzono alergię na to białko czy jego nietolerancję. Szczególnie że diagnoza tych jednostek chorobowych nie należy do łatwych i wielu z nas cierpi na dolegliwości bólowe (głowa, brzuch, mięśnie), nudności i wymioty, biegunki czy chroniczne zmęczenie nie znając przyczyny. A takie między innymi objawy może wywoływać gluten.

Podsumowując – bądźmy ostrożni i dbajmy o naszą dietę. Sprawdzajmy skład, a w razie wątpliwości dopytujmy, nawet jeśli sięgamy po takie produkty, jak wyżej wymienione suplementy diety, w których obecności tego białka raczej byśmy się nie spodziewali.  

Naturalne produkty wolne od glutenu

Najlepiej i najbezpieczniej jest korzystać z produktów tworzonych z naturalnych składników. Kupujmy więc od lokalnych gospodarzy, unikajmy gotowych dań i stosujmy naturalne suplementy diety, które z założenia są produktami bezglutenowymi. A gdzie można takie suplementy znaleźć?

Odpowiedź jest prosta – w sieci. Istnieją firmy takie jak np. ENERGY specjalizujące się w produkcji naturalnych preparatów, w których składzie obecne są jedynie dobre i zdrowe dla nas składniki.

Brak obecności glutenu oraz wiele innych cennych substancji zawartych w tego typu produktach gwarantuje właściwą dietę i utrzymanie organizmu w stanie harmonii i równowagi. Nie wspominając już o komforcie, jaki produkty bezglutenowe dają osobom cierpiącym z powodu celiakii, alergii czy choroby Duhringa.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Jest to temat szeroko pojęty. Przygotowując imprezę, sylwestra c...

Dietetyczne przystawki na przyjęcie

Zachorowalność kobiet na raka piersi w przeciągu ostatnich 30 la...

Metody leczenia nowotworu piersi

Wiele badań potwierdza, że śniadanie jest najważniejszym posiłki...

Zdrowe śniadanie dla łakomczucha

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczni...

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa

Opuchlizna wytwarza się z powodu zastoju limfy, czyli płynu tkan...

Masz obrzęki nóg?  Pomoże Ci masaż limfatyczny

Depresja jest poważnym problemem. Zaburzenia nastroju dotykają c...

Depresja – kiedy warto udać się do lekarza?

Zielona kawa cieszy się rosnącą popularnością, czego dowodem jes...

Zielona kawa pomaga w odchudzaniu