Dzisiaj, kiedy ludzie mają coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków, warto postawić na przemyślane rozwiązania skracające czas gotowania. Bardzo przydatnym urządzeniem będzie tu szybkowar. Z nim możliwe stanie się przyrządzenie smacznej i zdrowej potrawy w znacznie krótszym czasie.
Gotowanie w szybkowarze to nie tylko oszczędność czasu, ale także ogromna wygoda. Potrawy wychodzące z jego wnętrza nie tracą w trakcie gotowania witamin i minerałów, a do tego charakteryzują się niepowtarzalnym, intensywnym smakiem i aromatem. Gotowanie w szybkowarze może zredukować czas przygotowania posiłków aż o 70%.
Szybkowar jest bardzo szczelnym garnkiem, w którym w trakcie gotowania następuje znaczny wzrost ciśnienia. To z kolei powoduje wzrost temperatury wrzenia wody i skraca czas gotowania. Gotowanie w nim odbywa się za pomocą pary wodnej.
Szybkowar posiada charakterystyczną budowę. Pokrywka wyposażona jest w specjalny zawór, którym odprowadzany jest nadmiar pary wodnej. Posiada też specjalny mechanizm zamykający, który umożliwia jej szczelne dociśnięcie.
Poza specjalną pokrywką szybkowar wygląda jak klasyczny garnek. Najczęściej wykonany jest ze stali lub aluminium. Na rynku występują zarówno klasyczne szybkowary, dostępne na stronie wyposażenie kuchni DoGotowania.pl, jak i takie, które posiadają kilka programów gotowania oraz wyposażone są w timer i wyświetlacz LED. W zależności od materiału, z jakiego zostały wykonane oraz wyposażenia w dodatkowe udogodnienia, jak timer i wyświetlacz LED, ich cena może wahać się od kilkudziesięciu do kilku tysięcy złotych.
Szybkowar nie jest odkryciem ostatnich lat. Jego pierwszy egzemplarz powstał już w XVII w., kiedy to wynaleziony został przez francuskiego fizyka Denisa Papin. Oprócz swojej tradycyjnej nazwy określany jest też jako kociołek Papina – od nazwiska wynalazcy. Sam Papin natomiast określał swoje urządzenie jako „zmiękczacz kości”. Ta nazwa wzięła swój początek stąd, że pod wpływem gotowania drobiowe gości stawały się elastyczne. Szybkowar charakteryzuje się prostą konstrukcją, która od czasu wynalezienia urządzenia zmieniona została tylko w niewielkim stopniu.
Mogłoby się wydawać, że gotowanie w szybkowarze jest bardzo skomplikowane. Nic bardziej mylnego. Z tym urządzeniem przygotujesz posiłek szybciej niż w standardowy sposób i równie prosto. Wystarczy napełnić szybkowar wodą o objętości nie mniejszej niż 1/4 litra i nie większej niż 2/3 pojemności garnka. Po włożeniu do środka składników potrawy i szczelnym zamknięciu pokrywy należy ustawić go na kuchence i rozpocząć gotowanie. W miarę wzrostu temperatury zaczyna rosnąć też ciśnienie. Gdy osiągnie ono przewidzianą w konstrukcji szybkowaru wartość, para wodna wypuszczana zostanie przez zawór na zewnątrz, co zasygnalizowane zostanie gwizdem. Taki mechanizm umożliwia regulację ciśnienia wewnątrz i zabezpiecza urządzenie przed eksplozją. Po ugotowaniu potrawy nie należy od razu otwierać szybkowaru, lecz najpierw wypuścić przez zawór nadmiar pary wodnej.
Wysokie ciśnienie wytworzone w szybkowarze skutkuje podniesieniem temperatury gotowania, dzięki czemu potrawy gotują się znacznie szybciej. Cechą szybkowaru, która może przeszkadzać niektórym kucharzom, jest to, że w trakcie gotowania nie można otwierać pokrywki. Należy to zrobić dopiero po całkowitym ugotowaniu produktów i wypuszczeniu nadmiaru pary. Aby wiedzieć, kiedy to zrobić można posłużyć się doświadczeniem innych osób korzystających z urządzenia. Kilka podpowiedzi wskazujących czas gotowania wybranych produktów znajdziecie poniżej:
Szybkowar ma mnóstwo zalet, które trudno jest przecenić. Wśród nich wymienić można:
Zalety szybkowaru zdają się mówić same za siebie i, jeśli ktoś do tej pory zastanawiał się nad jego nabyciem, zdecydowanie przeważać na jego korzyć. Dokonując wyboru urządzenia, należy wcześniej rozważyć jego pojemność, biorąc pod uwagę ilość osób, dla jakiej będziemy gotować.
Dodaj komentarz