Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Nie tolerujesz glutenu? Sprawdź których produktów powinieneś unikać.

Dzięki szeroko zakrojonym badaniom i obserwacjom klinicznym wiemy, że celiakia czyli nietolerancja glutenu nie jest tylko chorobą jelit, a całego organizmu. Przypadłość ta wywołana jest przez uwarunkowaną genetycznie nieprawidłową odpowiedź immunologiczną organizmu na spożywany gluten. Celiakia jest chorobą, której nie da się wyleczyć. Nie znaczy to jednak, że jesteśmy wobec niej zupełnie bezsilni.

Dieta bezglutenowa

Podstawową informacją na temat diety bezglutenowej jest fakt, że dieta ta jest przede wszystkim lekarstwem, a nie dietą odchudzającą. Uczulenie na gluten jest w dzisiejszych czasach bardzo powszechne. Nietolerancję na gluten wykazują osoby cierpiące na celiakię i uczulone. Warto dodać, że celiakia nie jest zwyczajną alergią pokarmową, ale chorobą o podłożu autoimmunologicznym.

Ostatnie komentarze

Prolaktyna jest hormonem produkowanym w przysadce mózgowej. Jej ...

 Normy prolaktyny - kiedy warto zbadać?

  Wiele osób wyznaje zasadę „jestem tym co zjem” i słusznie. W ...

Smaki sezonu. Placki z cukinii.

Laboratoria FitLabs nieustannie poszerzają swoją gamę produktów,...

Laboratoria FitLabs

W sytuacji, gdy mamy zamiar skutecznie pozbyć się zbędnych kilog...

 Odchudzanie – czyli jak bezpiecznie pozbyć się zbędnych kilogramów?

Coraz częściej społeczeństwo zawraca uwagę na problem niezdrowej...

Pięć zdrowych przekąsek dla osób aktywnych i nie tylko

Catering dietetyczny zwany również dietą pudełkową, zdobywa cora...

Jak dobrze wybrać catering dietetyczny?

W obecnych czasach cebula nie występuje już w stanie dzikim. Jed...

Taka powszechna, a taka niezwykła. Cebula i jej właściwości.