Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Dieta Low Carb - dieta nisko węglowodanowa

Dieta Low Carb zaliczana jest do grona jednych z najbezpieczniejszych diet. Jest dietą nisko węglowodanową, której głównym założeniem jest ograniczenie spożywania węglowodanów (dzienna dawka około 150 g) na korzyść zdrowych tłuszczów oraz spożywania większej ilości białka. Jednym słowem zmusza organizm do korzystania z tłuszczów jako podstawowego źródła energii. Warto wspomnieć, że ma dobroczynny wpływ na zdrowie – pomaga pozbyć się zbędnych kilogramów, reguluje poziom cukru we krwi, cholesterolu oraz obniża ciśnienie krwi.

 

Zasady Diety Low Carb

Ważne: przystępując do diety warto zawsze skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który dobierze dietę indywidualnie uwzględniając wszystkie „ za” i „ przeciw”.

Główne zasady Diety Low Carb

  • Przede wszystkich ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów,
  • Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości dobrych tłuszczów. Wiadomo nie od dziś, że kwasy tłuszczowe nienasycone czuwają nad prawidłowym funkcjonowaniem układu nerwowego, są budulcem błon komórkowych. To właśnie dzięki dobrym tłuszczom organizm nie odczuwa spadku energii czy otępienia,
  • Witaminy i minerały przy diecie nisko węglowodanowej to postawa. Bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witamin i minerałów, ponieważ zapotrzebowanie na nie zwiększa się.
  • Dostarczenie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które odpowiadają za utrzymanie odpowiedniej homeostazy kwasowo-zasadowej,
  • Spożywanie trzech głównych posiłków i 2 przekąsek dziennie,
  • Spożywanie produktów nieprzetworzonych,
  • Dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości białka. Białko pozwala zachować odpowiednią masę mięśniową.

 

Do produktów zakazanych na diecie Low Carb należą: białe pieczywo, makaron, ziemniaki, chleb pszenny, owoce i warzywa zawierające duże ilości cukru i wszystko co zawiera duże ilości węglowodanów.

Natomiast dieta powinna opierać się na: mięsie, jajkach, nabiale, warzywach i owocach, które mają działanie odkwaszające (są to min. sałata, jabłka, żurawina, pomidory, ogórki), ryby, jogurty, mleko, makaron i ryż brązowy, wieprzowina, makrela, słonecznik, kasza jaglana czy też ciemne pieczywo.

Zalety Diety Low Carb

Zalet tej diety jest wiele. Najważniejszymi z nich są przede wszystkim:

  • Powoduje utratę tkanki tłuszczowej,
  • Przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej,
  • Ma pozytywny wpływ na gospodarkę hormonalną,
  • Reguluje poziom cholesterolu,
  • Zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych,
  • Reguluje poziom cukru we krwi,
  • Ma pozytywny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi,
  • Zwiększa pokłady energii.

Jak widać zalet diety nisko węglowodanowej jest wiele. Ważne aby pamiętać, że przed rozpoczęciem diety skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, który uwzględni wszystkie „za” i „przeciw”. Doskonałe efekty Diety Low Carb widać już po kilku tygodniach. Tak jak i do innych diet, organizm również musi się „przyzwyczaić”ponieważ jest to dieta monotonna. Można nawet określić ją mianem stylu życia. Ale jak zwał tak zwał efekty na pewno będą zadowalające.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Catering dietetyczny to dobry sposób na to, żeby schudnąć oraz z...

Catering dietetyczny - czy to się opłaca?

  W ostatnich latach bardzo głośno zrobiło się o glutenie oraz ...

Jedz smacznie i bez glutenu

Jesteś częstym bywalcem siłowni? Regularnie chodzisz na zajęcia ...

Wymarzona sylwetka - czemu ćwiczenia to nie wszystko?

Nawet najpiękniejsza fryzura nie będzie wyglądała dobrze, jeśli ...

Eliksir Elseve Magiczna Moc Olejków – ratunek dla twoich włosów!

W obecnych czasach cebula nie występuje już w stanie dzikim. Jed...

Taka powszechna, a taka niezwykła. Cebula i jej właściwości.

Ta dobroczynna roślina dająca nasiona Chia znana jest ze swoic...

Szałwia Hiszpańska (nasiona Chia). Tego zapewne nie wiesz...!

Jedną z metod wykorzystywanych w medycynie alternatywnej jest de...

Medycyna alternatywna – leczenie przez detoks organizmu