Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Erytrytol - słodkie 0 kalorii

Erytrytol jest coraz powszechniej znanym i używanym słodzikiem. Pochodzi z grupy alkoholi cukrowych, tzw. polioli, i ma zerową kaloryczność. Poleca się go osobom z cukrzycą lub na niskokalorycznej diecie. Może być używany zamiennie z białym cukrem lub innymi substancjami słodzącymi.

Co to jest?

Erytrytol to naturalna substancja słodząca o słodyczy sięgającej 60–80 proc. sacharozy, czyli tradycyjnego białego cukru. Ten zdrowy słodzik ma blisko zerową wartość energetyczną. Jest dzięki temu polecany osobom odchudzającym się i chorującym na cukrzycę oraz wszystkim, którzy chcą ograniczyć spożycie tradycyjnego cukru. Jak wiadomo, biały cukier dodawany jest teraz do większości produktów dostępnych w sklepach - słodyczy, soków, pieczywa, jogurtów, a nawet płatków śniadaniowych czy batoników typu "fit".  Dlatego w domu warto ograniczyć jego spożycie, a jeśli jest potrzeba dosłodzenia różnych dań i deserów, spróbować stosować jego zamienniki. 

Skąd pochodzi?

Erytrytol w naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Jest najczęściej otrzymywany w drodze fermentacji glukozy przez różne gatunki drożdży lub syntetyzowany przez drożdże z gliceryny odpadowej. Jest zupełnie bezpieczny do stosowania w kuchni. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Na etykietach możesz go znaleźć pod oznaczeniem E968. W Polsce erytrytol może być stosowany jako dodatek do m.in. lodów, dżemów, galaretek, marmolad, owoców kandyzowanych, gum do żucia, a także różnych sosów i suplementów diety.

Jaki słodzik jest dla mnie najlepszy?

Wiele osób zastanawia się czy lepszym wyborem jest ksylitol, czy też erytrytol. Odpowiedź nie jest jednoznaczna, oba słodziki mają swoje plusy i minusy. Zbyt duża ilość zarówno jednego jak i drugiego będzie powodować efekt przeczyszczający. Ksylitol dodatkowo wpływa na mikroflorę jelitową, zatem osoby mające problemy z układem trawiennym powinny raczej sięgnąć po erytrytol, gdyż nie jest on przetwarzany (metabolizowany) przez organizm.

Pieczone jabłka z kruszonką - przepis

"Apple crumble", czyli jabłka zapiekane pod pierzynką z kruszonki, często gości na stołach mieszkańców Wielkiej Brytanii. Aby przygotować ten znany angielski deser wystarczy przygotować kruszonkę, a później rozłożyć ją na warstwie pokrojonych w plasterki i posypanych cynamonem jabłek. Można też użyć innych owoców lub mieszanek owoców. Świetnie smakują jabłka pomieszane z owocami leśnymi.

Przygotuj 175g mąki, 1 łyżeczka sody, 100g erytrytolu, 110g zimnego masła i szczyptę soli. Do większej miski włóż wszystkie produkty sypkie. Pokrój masło w plasterki, wrzuć do sypkich składników i delikatnie ugniataj aż mikstura będzie przypominać wilgotną bułkę tartą.

Rozsyp na przygotowanych wcześniej i umieszczonych w naczyniu do pieczenia jabłkach. Piec w piekarniku w 190°C około 35-40 minut. Najlepiej smakuje na krótko po wyciągnięciu z piekarnika. Można podawać z lodami lub słodką śmietanką.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

  Witamina C, czyli inaczej kwas askorbinowy, to niezwykle ważn...

Witamina C i jej cenne właściwości

Coraz więcej kobiet odkrywa zalety stosowaniu peelingów w trakc...

Domowy peeling – nisko kosztowy zabieg pielęgnacji skóry

Marzysz o szczupłej sylwetce z wyraźnie zarysowanymi mięśniami i...

Metabolizm w górę!

Nierzadko zdarza się, że tuż po urodzeniu noworodek zdradza obja...

Antybiotykoterapia dziecka tuż po urodzeniu

Nie ma jednoznacznej definicji hałasu, jest to określenie bardzo...

Wpływ hałasu na organizm człowieka i jego skutki

Do restauracji chodzimy po to aby dobrze zjeść. Czy to śniadan...

Napiwki w restauracjach. Dawać czy nie dawać?

  Tak jak nie ma ludzi idealnych tak samo nie ma idealnych sylw...

Bulimia – obsesja na punkcie swojego wyglądu