Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Awokado - dlaczego takie zdrowe?

 

Awokado inaczej zwane smaczliwką pochodzi z terenu obecnego Meksyku, jednak uprawiane jest w wielu krajach o tropikalnym klimacie. Jest wiecznie zielonym drzewem dochodzącym do 20 metrów wysokości. W Polce cieszy się coraz większa popularnością ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Owoc awokado jako jeden z niewielu nie zawiera pestycydów. Mimo coraz większego zainteresowania i tak jest niedocenioną przez wielu zdrową żywnością. Pomimo swojej dużej kaloryczności ma zbawienny wpływ na Nasze zdrowie, albowiem kwas oleinowy zawarty w nim obniża poziom złego cholesterolu i zapobiega powstawaniu nowotworów.

 

 

Awokado – wartości odżywcze oraz właściwości zdrowotne

Jedno jest pewne awokado powinniśmy na stałe wprowadzić do swojego menu. Tym bardziej, że żyjemy w czasach wiecznego biegu oraz pośpiechu, spożywamy żywność wysoko przetworzoną pozbawiając organizm wszystkich witamin i mikroelementów. Nie mówiąc już o stresie, który może się okazać tragiczny w skutkach. Bardzo często sięgamy po witaminy z apteki. Ale czy nie warto postawić na naturę? Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze i najzdrowsze.

Awokado to skarbnica witamin (zwiera witaminę młodości E, B1, B2, A, PP, K) oraz minerałów takich jak potas, który jest niezastąpiony w walce z depresją, fosfor oraz wapń. Jest również bogate w błonnik, który korzystnie wpływa na pracę jelit. Mimo swojej wielkiej kaloryczności powinno znaleźć się na każdym stole. Pewnie zaskoczeniem będzie fakt, że awokado jest polecane również osobom na diecie (dzięki dobrym tłuszczom zapewnione jest uczucie sytości co zapobiega podjadaniu). Awokado zawiera przede wszystkim kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6, które jak wiadomo są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dobroczynny wpływ Awokado na organizm

  • Skarbnica błonnika -korzystnie wpływa na układ trawienny. Zapobiega powstawaniu zaparć oraz wzdęć. Zalecany szczególnie osobą z cukrzycą typu II ponieważ zapobiega tak niebezpiecznym skokom cukru we krwi,

  • Obniża poziom złego cholesterolu dzięki czemu zmniejsza ryzyko miażdżycy oraz przyspiesza metabolizm,

  • Dzięki zawartości kwasów tłuszczowych oraz witamin spożywanie awokado przyczynia się do poprawy pracy mózgu, koncentracji oraz pamięci,

  • Co ważne zapobiega rozwojowi choroby Alzheimera,

  • Dzięki zawartym przeciwutleniaczom awokado wykazuje działanie antynowotworowe,

  • Polecane kobietom w ciąży ze względu na zawartość naturalnego kwasu foliowego, który zapobiega powstawaniu wad płodu,

  • Pomaga przy zespole napięcia przedmiesiączkowego,

  • Wspiera układ immunologiczny,

  • Wspiera pracę wątroby,

  • Dzięki zawartości luteiny wskazany osobom z chorobami oczu,

  • Posiada działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne,

  • Zapobiega chorobom serca.

Owoc awokado można również wykorzystać jako maseczkę, która wykazuje działanie wygładzające. W kuchni Awokado będzie doskonałym dodatkiem do sałatek, ale również doskonale zastąpi masło. Chyba nie trzeba nikogo zachęcać do włączenia awokado do swojego codziennego menu. Organizm Nam na pewno Nam za to podziękuje dobrym samopoczuciem oraz energią.

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Zachwycamy się rarytasami sprowadzanymi zza granicy, a nie docen...

Superjedzenie z polskich pól

Początek aktywności fizycznej dla kogoś, kto nie miał z nią wcze...

Społeczność ludzi aktywnych – przyłącz się!

W obecnych czasach cebula nie występuje już w stanie dzikim. Jed...

Taka powszechna, a taka niezwykła. Cebula i jej właściwości.

Zmarszczki pojawiające się na twarzy są pierwszą oznaką starzeni...

Zmarszczki. Jak zapobiegać ich powstawaniu?

Chociaż często o tym zapominamy, stan jamy ustnej i zębów zależy...

Dieta przeciwko próchnicy

  Catering dietetyczny Paleo to jedno z najlepszych rozwiązań d...

Catering dietetyczny Paleo dla osób, które chcą zadbać o zdrowie

  Otyłość stanowi poważny problem. Najgorszy jest jednak fakt, ...

Frutarianizm. Wady i zalety stosowania diety frutariańskiej