Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Herbata zielona – dobra na wiosenne przesilenie i nie tylko

 

Zielona herbata słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i pobudzających. Jest chętnie wybierana przez osoby chcące dodać sobie energii. Jej picie jest niezwykle modne w wielu kręgach. Jest to też jedna z herbat, których picie poleca się szczególnie w okresie wiosennego przesilenia. Co warto wiedzieć o tej herbacie? Dlaczego warto ją pić?

 

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić wiosną?

Wiosną chętnie sięgamy po różnego rodzaju „wspomagacze”, które mają nam przywrócić energię, dodać wigoru i dostarczyć witamin. Preparaty te jednak często zawierają w sobie wiele dodatkowych substancji, które nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. O wiele lepszym pomysłem jest zaparzenie filiżanki zielonej herbaty. Zielona herbata może być pita wiosną, ale i o każdej innej porze roku. Badania naukowe dowodzą, że napar z zielonej herbaty ma właściwości pobudzające, ale i poprawiające koncentrację. Dlatego wiele osób sięga po nią w zastępstwie kawy. Dodatkowo, zielona herbata to sprzymierzeniec odchudzania – pomaga w szybszym spalaniu tłuszczu, co daje wyjątkowo dobre efekty w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami.

Oprócz tego, zielona herbata poprawia wrażliwość na insulinę oraz tolerancję glukozy u zdrowych, młodych osób. Więcej informacji na temat właściwości prozdrowotnych zielonej herbaty można przeczytać na stronie www.herbata.info.

Jak zaparzyć zieloną herbatę?

W krajach takich jak Chiny czy Japonia, parzenie i picie herbaty to prawdziwy rytuał, który musi być odpowiednio celebrowany. W naszym kraju rzadko przykładamy uwagę do tego, jak parzymy herbatę, jednak w przypadku przygotowywania zielonej herbaty warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Jedną łyżeczkę liści zalewamy ok. 0,2 l wody, która nie może być wrząca – optymalna temperatura to ok. 70-85 stopni Celsjusza. Napar jest gotowy po ok. 2-3 minutach. Dłuższe zaparzanie może spowodować, że herbata będzie miała więcej goryczy w sobie. Gotowy napar powinien mieć delikatnie zielony kolor.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Laseroterapia to niezwykle skuteczne narzędzie w walce ze starze...

Laser frakcyjny CO2 - bezpieczeństwo i skuteczność

W większości przypadków odpowiedniki leków można bez przeszkód s...

Odpowiedniki leków - działanie, dostępność, stosowanie

Święta Hildegarda z Bingen to święta kościoła katolickiego, kt...

Dieta orkiszowa św. Hildegardy – chrześcijańskiej mniszki żyjącej w XII wieku

  Każda osoba marząca o pięknej, smukłej sylwetce musi przyzwyc...

Jak mierzyć kaloryczność jedzenia

  Nie na darmo oliwa z oliwek nazywana jest śródziemnomorskim s...

Oliwa z oliwek - śródziemnomorski eliksir młodości i vitalności

  Kto nie lubi fast-foodów? Pewnie można by było policzyć takie...

Okiem dietetyka. Zdrowe frytki z warzyw

Dzisiejsze postępy medycyny i jej nieustający rozwój pozwalają n...

Bogata oferta klinik medycyny estetycznej