Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Herbata zielona – dobra na wiosenne przesilenie i nie tylko

 

Zielona herbata słynie ze swoich właściwości prozdrowotnych i pobudzających. Jest chętnie wybierana przez osoby chcące dodać sobie energii. Jej picie jest niezwykle modne w wielu kręgach. Jest to też jedna z herbat, których picie poleca się szczególnie w okresie wiosennego przesilenia. Co warto wiedzieć o tej herbacie? Dlaczego warto ją pić?

 

Zielona herbata – dlaczego warto ją pić wiosną?

Wiosną chętnie sięgamy po różnego rodzaju „wspomagacze”, które mają nam przywrócić energię, dodać wigoru i dostarczyć witamin. Preparaty te jednak często zawierają w sobie wiele dodatkowych substancji, które nie zawsze są korzystne dla naszego zdrowia. O wiele lepszym pomysłem jest zaparzenie filiżanki zielonej herbaty. Zielona herbata może być pita wiosną, ale i o każdej innej porze roku. Badania naukowe dowodzą, że napar z zielonej herbaty ma właściwości pobudzające, ale i poprawiające koncentrację. Dlatego wiele osób sięga po nią w zastępstwie kawy. Dodatkowo, zielona herbata to sprzymierzeniec odchudzania – pomaga w szybszym spalaniu tłuszczu, co daje wyjątkowo dobre efekty w połączeniu z regularnymi ćwiczeniami.

Oprócz tego, zielona herbata poprawia wrażliwość na insulinę oraz tolerancję glukozy u zdrowych, młodych osób. Więcej informacji na temat właściwości prozdrowotnych zielonej herbaty można przeczytać na stronie www.herbata.info.

Jak zaparzyć zieloną herbatę?

W krajach takich jak Chiny czy Japonia, parzenie i picie herbaty to prawdziwy rytuał, który musi być odpowiednio celebrowany. W naszym kraju rzadko przykładamy uwagę do tego, jak parzymy herbatę, jednak w przypadku przygotowywania zielonej herbaty warto pamiętać o kilku prostych zasadach. Jedną łyżeczkę liści zalewamy ok. 0,2 l wody, która nie może być wrząca – optymalna temperatura to ok. 70-85 stopni Celsjusza. Napar jest gotowy po ok. 2-3 minutach. Dłuższe zaparzanie może spowodować, że herbata będzie miała więcej goryczy w sobie. Gotowy napar powinien mieć delikatnie zielony kolor.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Łupież to schorzenie dermatologiczne, które najczęściej dotyczy ...

Jak pozbyć się łupieżu? - sprawdzone sposoby na łupież

Z wszystkich stron możemy dziś usłyszeć głosy przestrzegające ...

Na czym polega Dieta McDougalla? Czyli dlaczego nie trzeba bać się zbóż, ziemniaków i fasoli?

W czasach kiedy nawet młodych mężczyzn dotyka problem z potencją...

Ziołolecznictwo - czyli naturalne sposoby na potencję

  Kwas chlorogenowy (CGA) to związek organiczny zaliczany do gr...

Kwas chlorogenowy – charakterystyka, właściwości oraz skutki uboczne

Choroby układu krwionośnego są najczęstszym powodem zgonów w P...

Dieta dr Esselstyna zagwarantuje zdrowie Twojego serca!

Spalacze tłuszczu to suplementy diety wspomagające proces elim...

Dlaczego warto stosować spalacze tłuszczu oraz jak je wybierać?

  W ostatnich latach bardzo głośno zrobiło się o glutenie oraz ...

Jedz smacznie i bez glutenu