Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jak wybrać najzdrowszy sok

Odpowiedź jest prosta – wybieraj tylko soki niepasteryzowane. Dlaczego? Jest to technika konserwacji polegająca na podgrzewaniu produktów spożywczych w celu zachowana świeżości na dłużej, tak aby zniszczyć lub zahamować wzrost drobnoustrojów chorobotwórczych przy jednoczesnym uniknięciu obniżenia wartości odżywczych i zachowaniu smaku produktów. Zazwyczaj ogrzewanie pożywienia odbywa się w temperaturze od 72ᴼC ale nie przekraczającej 100ᴼC. Pasteryzowane mogą być produkty takie jak: soki owocowe i warzywne, dżemy, mięso i wędliny, mleko i przetwory mleczne, a także wino i piwo.

 

Zalety pasteryzacji

Pasteryzacja ma wiele zalet, przede wszystkim jest to jedna z najzdrowszych form konserwacji, ponieważ do jej przeprowadzenia nie wykorzystuje się żadnych dodatków chemicznych. Wystarczy jedynie odpowiednia temperatura i cały proces można przeprowadzić w domu (przykład – wekowanie posiłków, przetworów czy słoików na zimę). Produkty spożywcze dostępne w sklepach spożywczych bardzo często są również poddane pasteryzacji – szczególnie te z długą datą ważności.

Soki warzywne i owocowe (dostępne w marketach) mogą być zarówno pasteryzowane jak i niepasteryzowane. Dzięki pasteryzacji, sok po otwarciu może być przechowywany w lodówce nawet przez kilka dni. Natomiast soki niepasteryzowane należy wypić bezpośrednio po otwarciu, co może być utrudnieniem w dzisiejszych czasach (nie zawsze mamy możliwość robienia zakupów więc należało by codziennie kupować sok, na który mamy ochotę).

Wady pasteryzacji

Mimo tego, że proces pasteryzacji nie wiążę się do dodawaniem chemicznych konserwantów, to nie oznacza, że nie ma negatywnego wypływu na produkty. Przykładem mogą być właśnie soki – owoce i warzywa zawierają wiele cennych witamin i minerałów, a także błonnika, które niestety są bardzo wrażliwe na wysokie temperatury. W praktyce oznacza to, że tłoczenie soków na gorąco (pasteryzacja) pozbawia ich wartości odżywczych.

Podobnie sprawy się mają w przypadku przygotowywania soków w domowym zaciszu. Sokowirówki i blendery również podnoszą temperaturę podczas obróbki (rozgrzane ostrze) i pozbawiają owoców i warzyw cennych witamin.

Soki Nuja

Szukaj najzdrowszych

Podsumowując, soki NUJA dzięki temu, że są tłoczone na zimo i niepasteryzowane zachowują maksimum wartości odżywczych. Metoda ColdPress sprawia, że sok jest bogaty w witaminy, minerały oraz błonnik a sok nie ulega utlenieniu. Warzywa i owoce wykorzystywane do produkcji naszych soków są wyjątkowo odżywcze, zachowują pełnie smaku i aromatu.

Zachęcamy do spożywania w formie detoksu po wakacjach oraz jako metody wzmocnienia odporności przed nadchodzącą jesienią.

 

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Permanentne uczucie zmęczenia, bóle głowy i złe samopoczucie mog...

Jak można oczyścić swój organizm?

    Do wyboru dostępnych jest coraz więcej diet odchudzających...

Dieta New Mayo Clinic

Witamina D jest hormonem steroidowym, który wytwarzany jest z ch...

Witamina D, dlaczego jest taka ważna?

Ostatnie lata to lawinowy wzrost zachorowań na schorzenia autoim...

Choroby autoimmunologiczne – jakie znaczenie ma dieta?

Odchudzanie jest żmudnym i długotrwałym procesem. Redukcja zbędn...

Chcesz schudnąć? Sprawdź, jak przyspieszyć ten proces

Po dużym zainteresowaniu poprzednim artykułem postanowiliśmy pol...

Co należy jeść by schudnąć? - cz. II

Codzienna dieta ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie uk...

Suplementacja organizmu