Papryczka chilli za sprawą zawartości w swoim składzie kapsaicyny – substancji odpowiadającej za jej ostry smak – jest doskonałą przyprawą wspomagającą proces odchudzania. Jeżeli pragniesz więc zrzucić zbędne kilogramy, koniecznie dodawaj ją do potraw mięsnych, leczo, pieczywa oraz sałatek.
Właściwości odchudzające papryczki chilli wynikają z faktu, iż jej spożywanie hamuje uczucie głodu, a zwłaszcza pozwala zmniejszyć apetyt na tłuste oraz słodkie potrawy. Nie jest przecież żadną tajemnicą, że to właśnie one są najbardziej kaloryczne, a co za tym idzie utrudniają walkę z nadwagą. Naukowcy z amerykańskich oraz francuskich instytutów badawczych udowodnili również, że kapsaicyna wpływa pozytywnie na metabolizm, stymulując pracę układu pokarmowego. Dzięki temu pozwala pozbyć się już nagromadzonej w organizmie tkanki tłuszczowej. Jednocześnie papryczka chilli przyśpiesza proces oczyszczania organizmu z nagromadzonych toksyn.
Osoby otyłe zazwyczaj zmagają się jednocześnie z poważnymi dolegliwościami zdrowotnymi, wynikającymi z nagromadzenia tkanki tłuszczowej oraz cholesterolu. Dobra wiadomość jest na szczęście taka, iż papryka chilli nie tylko odchudza, lecz także wykazuje wspaniałe właściwości zdrowotne. Przede wszystkim obniża poziom trójglicerydów oraz złego cholesterolu LDL. Wspomaga także pracę układu krwionośnego, zapobiegając ryzyku zawału, miażdżycy oraz chorób serca. Wykazuje również pozytywny wpływ na regulację wysokiego ciśnienia tętniczego.
Eksperymenty naukowe wykazały również, że kapsaicyna zawarta w papryczce chilli pomaga zapobiegać chorobie nowotworowej, a także wspomaga jej leczenie. Wszystko dzięki temu, iż skłania komórki rakowe do apoptozy – procesu samounicestwienia. Zarazem antynowotworowe działanie chilli ma związek z bardzo wysoką zawartością witaminy C. Tym samym spożywanie ostrej papryczki wzmacnia odporność organizmu, a także wykazuje działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne.
Papryka chilli to także skuteczne remedium na katar, zatkane zatoki oraz kaszel. Wykazuje bowiem działanie wykrztuśne, a także pozwala oczyścić organizm z nagromadzonego śluzu. Można ją zatem bezpiecznie stosować w celu udrażniania dróg oddechowych. Papryki nie powinno się jednakże spożywać bez połączenia z innymi potrawami, gdyż zjadana samodzielnie w dużych ilościach może podrażniać żołądek oraz wywoływać niestrawność i nudności.
Papryka chilli słynie również z właściwości niwelujących ból. Zamiast więc sięgać po szkodliwe dla wątroby i wywołujące skutki uboczne leki znieczulające, warto zastąpić je tą ostrą przyprawą. Jednocześnie kapsaicyna będąca kluczowym składnikiem chilli, pobudza organizm do produkcji endorfin, nazywanych powszechnie hormonem szczęścia. Warto w związku z tym sięgać po papryczki w przypadku obniżonego nastroju, będącego chociażby konsekwencją braku akceptacji swojej wagi. Dołącz więc chilli do swojej diety i wreszcie osiągnij szczupłą sylwetkę!
Dodaj komentarz