Zapewne wiele razy słyszałeś o tym, że od prędkości naszej przemiany materii zależy to, jak się czujemy i jaka jest nasza masa ciała. Ogólnie rzecz ujmując, im szybsza przemiana materii, tym lepiej - zobacz więc, co powinieneś jeść, aby Twoja przemiana materii działała sprawniej!
Zapewne wiele razy słyszałeś o tym, że od prędkości naszej przemiany materii zależy to, jak się czujemy i jaka jest nasza masa ciała. Ogólnie rzecz ujmując, im szybsza przemiana materii, tym lepiej - zobacz więc, co powinieneś jeść, aby Twoja przemiana materii działała sprawniej!
Imbir - ta coraz bardziej popularna roślina nie tylko rozgrzewa i chroni przed przeziębieniami, ale także pomaga przyspieszyć metabolizm. Zawarty w nim gingerol ułatwia trawienie i sprawia, że łatwiej jest pozbyć się z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii. Imbir najlepiej jeść świeży, ale możemy także dodawać go do zup, sosów oraz sałatek. Rano natomiast warto wypijać napar z korzenia imbiru z dodatkiem soku z cytryny.
Papryczki chili - lubisz ostre, wyraziste w smaku potrawy? Jeśli tak, to jedz je częściej! Badania wykazały, że regularne jedzenie papryczek może przyspieszyć przemianę materii nawet o 10 procent, co sprawia, że również redukcja tkanki tłuszczowej przebiega szybciej. Swoje niezwykłe właściwości papryczki chili zawdzięczają obecności kapsaicyny, która nasila termogenezę i zwiększa ilość wydzielanych soków trawiennych.
Zielona herbata - zawiera cenną teofilinę, która pobudza wydzielanie soków żołądkowych oraz usprawnia przemianę materii. W zielonej herbacie znajdziemy także teinę, dzięki której mamy więcej energii do działania!
Otręby - za najbardziej wartościowe uważa się otręby owsiane, ale pszenne czy żytnie również są bardzo zdrowe. Zawarty w nich błonnik poprawia pracę jelit, a także - z uwagi na fakt, że pęcznieje w żołądku - powoduje długotrwałe uczucie sytości i chroni przed podjadaniem!
Zioła - tak, nasze babcie miały rację - jeśli nasz metabolizm jest zbyt powolny, to najwyższy czas sięgnąć po napary z ziół i zacząć dodawać je do posiłków! Do dań na ciepło warto wsypywać niemałe ilości lubczyku, kminku oraz koperku. Dobrym pomysłem jest także regularne picie naparu z pokrzywy.
Kasze - są zdrowe, smaczne i… pomagają w podkręceniu metabolizmu! Najlepiej w tym celu sięgać po grube kasze - zwłaszcza kaszę gryczaną, ale kasza jaglana czy bulgur także doskonale “zdadzą egzamin”.
Surowe warzywa - zawierają nie tylko mnóstwo cennych witamin, ale także są bogate w błonnik, który reguluje pracę naszych jelit. Często sięgaj więc po marchew, buraka czy selera naciowego - w ten sposób poprawisz swój metabolizm i dostarczysz organizmowi cennych mikroelementów!
Papaja - ten egzotyczny owoc nie tylko wspaniale smakuje i pięknie wygląda, ale także wspomaga nasze trawienie. Zawarta w nim papaina ułatwia odchudzanie, pomaga zwalczać cellulit i sprawia, że nasz organizm szybciej pozbywa się toksyn.
Aby utrzymać przemianę materii na odpowiednim poziomie, należy unikać bardzo niskokalorycznych diet oraz jeść często, ale mniej. Z pomocą przyjdzie nam także regularna aktywność fizyczna. Jeżeli masz wrażenie, że Twoja przemiana materii pozostawia wiele do życzenia, rozważ udanie się do dietetyka - na przykład jednego z tych, którzy pracują w Centrach Dietetycznych Naturhouse.
Tekst powstał we współpracy z dietetykiem Centrum Dietetycznym Naturhouse.
Dodaj komentarz