Zdrowy tryb życia to ważny aspekt dla naszego zdrowia. Zjedzenie czegoś słodkiego, zarazem pysznego podczas diety na pewno poprawi humor nie jednej osobie. Jako propozycja śniadania w którym królują owoce poleca się dziś omlet bananowo-kakaowy.
Aby zabrać się do przyrządzania potrzebujemy:
Składniki:
- 2 jajka,
- szklankę mąki ryżowej,
- łyżeczkę ksylitolu,
- pół szklanki mleka odtłuszczonego,
- odrobinę oleju kokosowego,
- 2 łyżki stołowe kakao,
- szczyptę soli,
-pół szklanki wody przegotowanej
- dowolne, ulubione owoce (polecane truskawki, maliny, brzoskwinie, ananasy)
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę. Bo ubitej masy dorzucamy 1 żółtko, mąkę ryżową, ksylitol, mleko, kakao, sól oraz wodę. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Banan obieramy ze skórki, kroimy w okrągłe plastry. Patelnie (najlepiej do naleśników) stawiamy na włączony gaz. Po podgrzaniu dajemy olej kokosowy, wedle uznania, choć zalecana ćwiartka łyżeczki na jedną stronę omleta. Gdy olej kokosowy się rozpuści na patelni układamy plastry banana. Zaraz po tym wylewamy na patelnie zrobioną wcześniej masę. Na wierzch omleta układamy resztę banana. Przewracamy na drugą stronę po ścięciu się całości. Podajemy w towarzystwie ulubionych owoców i śmietany (jeszcze bardziej fit - z jogurtem 0%).
Takie śniadanie dostarczy nam wiele energii i sprawi, że będziemy nasyceni aż do późnego obiadu.
Smacznego!
Dodaj komentarz