Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Suplementacja organizmu

Codzienna dieta ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Oddziałuje na skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym, która buduje barierę jelitową. Zaburzenia flory jelitowej prowadzą do obniżenia odporności. Czasami zdrowa codzienna dieta nie wystarczy, aby uniknąć infekcji. Nie zawsze potrafimy spożyć odpowiednie ilości wartościowych produktów, bogatych w witaminy i minerały, dlatego warto zażywać dodatkowe środki na wzmocnienie. Jakie suplementy diety warto wybrać i kiedy warto je stosować?

Naturalne środki na wzmocnienie – kiedy zacząć brać?

Największą zachorowalność na grypę i przeziębienia szacuje się na okres wczesnowiosenny i jesienno-zimowy. Jednak warto wcześniej zadbać o wzmocnienie odporności organizmu, by zwiększyć szansę na uniknięcie choroby. Każda infekcja osłabia układ immunologiczny, dlatego warto przez cały rok przestrzegać zaleceń lekarzy. Suplementy diety szczególnie warto przyjmować przed sezonem grypowym, aby przygotować organizm na walkę z wirusami i bakteriami. Jak tego dokonać? Przede wszystkim zadbać o zdrową dietę, w której będą królować warzywa, owoce, zboża, kasze, przetwory mleczne i kwasy omega-3.

Warto pamiętać, że jadłospis powinien być jak najbardziej urozmaicony, żeby dostarczyć wystarczającą ilość składników odżywczych. Suplementy diety są jedynie dodatkiem do zbilansowanego jadłospisu. Wykazują wiele dobroczynnych właściwości, jednak nie zastąpią świeżych owoców, warzyw czy zbóż. Jakie środki na wzmocnienie warto stosować, nie tylko przed okresem grypowym?

Jakie suplementy diety warto stosować?

Mamy do wyboru wiele suplementów diety, które wykazują pozytywny wpływ na organizm. Jednak szczególnie warto zdecydować się na preparaty z witaminami z grupy B, które przyczyniają się do wzmocnienia organizmu oraz poprawy stanu serca i funkcjonowania układu nerwowego. Ponadto zwyczajnie wpływają na dobry nastrój. Lekarze zalecają również suplementy diety z kwasami omega-3, ponieważ często nie potrafimy ich przyswoić z jedzeniem w odpowiedniej ilości. Te naturalne środki na wzmocnienie organizmu odpowiadają za regulację poziomu cholesterolu, trójglicerydów oraz pracę mózgu. Bardzo ważna jesienią i zimą jest suplementacja witaminy D – syntetyzowana jest ze słońca, którego brakuje nam w tym czasie. Nie tylko wzmacnia układ kostny, ale również jest ważna dla zachowania prawidłowej odporności organizmu.

Jakie jeszcze składniki warto przyswajać? Bez czarny, zwany również lekarskim, jest bardzo często stosowany podczas przeziębienia i grypy. Nic dziwnego. Od wielu lat uważany jest za roślinę obfitującą w różnorodne i cenne dla zdrowia substancje. Wyciąg z bzu czarnego możemy znaleźć w syropie Alpikol. Przejawia szerokie działanie prozdrowotne, przede wszystkim ma działanie immunomodulacyjne, czyli buduje naszą odporność. Kolejnym składnikiem jest wyciąg z korzenia pelargonii afrykańskiej stosowanej w leczeniu przeziębienia i grypy. Ważnym składnikiem jest beta-glukan, który poprawia odporność, zwalcza wolne rodniki oraz wykazuje działanie antywirusowe.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Dieta ryżowa powstała w 1934 roku. Jej twórcą jest Walter Kempne...

Dieta ryżowa 3 dniowa

Zakwasy potrafią być prawdziwą zmorą osób ćwiczących na siłowni....

Jak pozbyć się ciężkich zakwasów nawet w jeden dzień?

    Do wyboru dostępnych jest coraz więcej diet odchudzających...

Dieta New Mayo Clinic

Większość kuracji odchudzających, nawet tych zrównoważonych, spr...

Odchudzasz się? Nie zapomnij o magnezie.

Uwielbiasz jazdę na rowerze, lecz nie możesz sobie pozwolić na t...

Dlaczego warto zdecydować się na rower elektryczny? Pokonuj kilometry bez ograniczeń!

Grypa atakuje. Zimno, silny wiatr, duże wahania temperatury mają...

Sprawdzone domowe sposoby na grypę i przeziębienie.

Nierzadko zdarza się, że tuż po urodzeniu noworodek zdradza obja...

Antybiotykoterapia dziecka tuż po urodzeniu