Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Jak dietą wzmocnić odporność i nie chorować?

Okres jesienno-zimowy, a także czas kiedy zbliża się wiosna to duże wahania temperatur, a co za tym idzie zmiana odzieży, niekoniecznie na adekwatną do pogody. Wszyscy wokół nas chorują, kaszlą i kichają. Jak się przed tym bronić?

 

Podstawą jest prawidłowo zbilansowana dieta. Jej energetyczność nie powinna być zbyt niska, a udział makro i mikroskładników powinien spełniać dzienne zapotrzebowanie organizmu.

W zapobieganiu i leczeniu przeziębień, czy grypy stosujemy zazwyczaj różne leki. Zamiast po nie sięgać - podpowiadają specjaliści z HBclinic.eu - lepiej poznać produkty, które wykazują działanie przeciwzapalne i w sposób naturalny zadbają o nasze zdrowie.

  • Aronia – rewelacyjne źródło antocyjanów, które są związkami należącymi do polifenoli o silnym działaniu przeciwzapalnym. To związki, które również zaleca się w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych, przewlekłych chorób jelit, czy w stanach zapalnych stawów.
  • Czosnek – od lat uważany za naturalny antybiotyk. I rzeczywiście możemy śmiało tak uważać dalej, ponieważ zdolność czosnku do hamowania procesów zapalnych jest porównywalna do niesteroidowych leków zapalnych.
  • Czarny bez – podobnie jak aronia, to źródło antocyjanów. W okresie wzrostu zachorowań poleca się stosowanie soku z czarnego bzu.
  • Aloes – to naturalny sposób nie tylko na wzmocnienie odporności, ale dodatkowo jego sok wykorzystywany jest w leczeniu owrzodzeń przewodu pokarmowego i nieswoistych chorób jelit (w okresie remisji). Można go również wykorzystywać zewnętrznie w celu szybszej regeneracji skóry.
  • Orzechy włoskie – wyróżnia je spośród innych orzechów zawartość kwasu alfa-linolenowego, który to odpowiedzialny jest za hamowanie procesów zapalnych. Pamiętajmy jednak, że ze względu na ich wysoką kaloryczność powinniśmy kontrolować spożycie ich ilości.
  • Zielona herbata – na nasze szczęście i zdrowie, zielona herbata zyskała sporą popularność w naszym kraju. W liściach zielonej herbaty znajdują się m. in. katechiny, które są dużym sprzymierzeńcem naszej odporności.
  • Kurkuma – ma wiele wspólnego z profilaktyką, ale i leczeniem chorób nowotworowych, ze względu na hamowanie silnych procesów zapalnych. To znaczy, że kurkuma może hamować rozwój kancerogenezy, u podłoża której leży przewlekły stan zapalny.
  • Imbir – nie można o nim nie wspomnieć, jest świetnym dodatkiem do herbaty w chłodne dni, ponieważ działa rozgrzewająco. Oprócz rozgrzewania i wspaniałego aromatu silnie wspiera także odporność.

Autor: Anna Ciulkin - dietetyk kliniczny

 

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

To cudowne lecznicze zioło jest spontaniczną mieszanką mięty nad...

Mięta pieprzowa. Właściwości, działanie i zastosowanie zioła

Waga Twojego ciała już dawno przekroczyła rekomendowane normy ...

10 powodów, dla których warto chodzić na siłownię

Prolaktyna jest hormonem produkowanym w przysadce mózgowej. Jej ...

 Normy prolaktyny - kiedy warto zbadać?

Ta dobroczynna roślina dająca nasiona Chia znana jest ze swoic...

Szałwia Hiszpańska (nasiona Chia). Tego zapewne nie wiesz...!

Łupież to schorzenie dermatologiczne, które najczęściej dotyczy ...

Jak pozbyć się łupieżu? - sprawdzone sposoby na łupież

Nie ma jednoznacznej definicji hałasu, jest to określenie bardzo...

Wpływ hałasu na organizm człowieka i jego skutki

Lato to cudowny czas dla naszego organizmu - łatwo się regeneruj...

Letnie oczyszczanie organizmu