Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Witamina D, dlaczego jest taka ważna?

Witamina D jest hormonem steroidowym, który wytwarzany jest z cholesterolu w momencie, gdy skóra wystawiona jest na działanie słońca. Utrzymanie właściwego poziomu witaminy D jest ściśle związane z ekspozycją na słońce, co w naszej szerokości geograficznej wcale nie jest takie proste. Niedobór tego związku może prowadzić do osteoporozy, depresji i innych groźnych schorzeń. „Witamina słońca” jest niezbędna dla utrzymania zdrowia, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto ją suplementować.

Witamina D – źródło mocnych kości

Prawidłowy poziom witaminy D w organizmie zapobiega krzywicy i osteoporozie, a także zmniejsza ryzyko złamań kości u osób w podeszłym wieku. Wpływa też na siłę fizyczną w kończynach górnych i dolnych, redukuje objawy depresji i może zapobiegać wystąpieniu raka. Substancja ta znacznie wydłuża życie osób cierpiących na raka elita grubego i zmniejsza śmiertelność przy długotrwałych pobytach w szpitalu. Podawana niemowlętom zmniejsza aż o 73% ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I. Więcej o dobroczynnym działaniu witaminy D można znaleźć na stronie www.lactoral.pl.

Witamina D – jak uzupełniać jej braki?

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie. W diecie człowieka występują dwie główne formy tego związku:

- witamina D3 – występuje w tłustych rybach i żółtku jaj,

- witamina D2 – występuje w rzadkich grzybach.

Najbardziej skuteczna w podnoszeniu poziomu witaminy D w organizmie jest witamina D3.

Do wytworzenia witaminy D niezbędne są promienie słoneczne oraz cholesterol. Ultrafioletowe promieniowanie UVB dostarcza niezbędną do tej reakcji energię. Wystarczy przebywać na zewnątrz lub opalać się kilka razy w tygodniu, aby utrzymać prawidłowy poziom witaminy D. Należy jednak pamiętać, aby na słońce wystawiać jak największą powierzchnię ciała. Stosowanie ochrony przeciwsłonecznej ogranicza produkcję witaminy D, dlatego przez pierwsze 10 – 30 minut należy opalać się bez stosowania kosmetyków z filtrami.

Bardzo ważne jest również dostarczanie witaminy D3 wraz z żywnością. Najwięcej tej substancji zawiera gotowany miecznik, olej z wątroby dorsza, tuńczyk w puszce w sosie własnym, jajka czy wątroba wołowa.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Dieta Alleluja ma swój początek w latach 90, kiedy to George M...

Dieta Alleluja. Na czym polega dieta, która leczy raka?

Błonnik witalny to w pełni naturalny suplement diety. Jego zadan...

Czym jest błonnik witalny?

Waga Twojego ciała już dawno przekroczyła rekomendowane normy ...

10 powodów, dla których warto chodzić na siłownię

Wybór diet odchudzających jest naprawdę duży. Wśród nich jest ...

Dieta kefirowa. Schudnij 3 kilogramy w 5 dni

Efekt jo-jo to jeden ze skutków ubocznych nieodpowiednio dobrane...

Jak uniknąć efektu jo-jo po zakończeniu odchudzania?

Poranna kawa z mlekiem to dla wielu codzienna rutyna dająca niez...

Napoje i przekąski - bezglutenowe

Wiele osób, które chciałyby zmienić swój sposób odżywiania na zd...

5 prostych obiadów - mniej niż 5 składników