Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Witamina D, dlaczego jest taka ważna?

Witamina D jest hormonem steroidowym, który wytwarzany jest z cholesterolu w momencie, gdy skóra wystawiona jest na działanie słońca. Utrzymanie właściwego poziomu witaminy D jest ściśle związane z ekspozycją na słońce, co w naszej szerokości geograficznej wcale nie jest takie proste. Niedobór tego związku może prowadzić do osteoporozy, depresji i innych groźnych schorzeń. „Witamina słońca” jest niezbędna dla utrzymania zdrowia, dlatego w okresie jesienno-zimowym warto ją suplementować.

Witamina D – źródło mocnych kości

Prawidłowy poziom witaminy D w organizmie zapobiega krzywicy i osteoporozie, a także zmniejsza ryzyko złamań kości u osób w podeszłym wieku. Wpływa też na siłę fizyczną w kończynach górnych i dolnych, redukuje objawy depresji i może zapobiegać wystąpieniu raka. Substancja ta znacznie wydłuża życie osób cierpiących na raka elita grubego i zmniejsza śmiertelność przy długotrwałych pobytach w szpitalu. Podawana niemowlętom zmniejsza aż o 73% ryzyko wystąpienia cukrzycy typu I. Więcej o dobroczynnym działaniu witaminy D można znaleźć na stronie www.lactoral.pl.

Witamina D – jak uzupełniać jej braki?

Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i może być magazynowana w organizmie. W diecie człowieka występują dwie główne formy tego związku:

- witamina D3 – występuje w tłustych rybach i żółtku jaj,

- witamina D2 – występuje w rzadkich grzybach.

Najbardziej skuteczna w podnoszeniu poziomu witaminy D w organizmie jest witamina D3.

Do wytworzenia witaminy D niezbędne są promienie słoneczne oraz cholesterol. Ultrafioletowe promieniowanie UVB dostarcza niezbędną do tej reakcji energię. Wystarczy przebywać na zewnątrz lub opalać się kilka razy w tygodniu, aby utrzymać prawidłowy poziom witaminy D. Należy jednak pamiętać, aby na słońce wystawiać jak największą powierzchnię ciała. Stosowanie ochrony przeciwsłonecznej ogranicza produkcję witaminy D, dlatego przez pierwsze 10 – 30 minut należy opalać się bez stosowania kosmetyków z filtrami.

Bardzo ważne jest również dostarczanie witaminy D3 wraz z żywnością. Najwięcej tej substancji zawiera gotowany miecznik, olej z wątroby dorsza, tuńczyk w puszce w sosie własnym, jajka czy wątroba wołowa.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Zdrowy styl życia to cel coraz większej liczby osób - dzięki nie...

Dieta na podstawie testów genetycznych - najskuteczniejszy sposób na zdrowie i utratę wagi

Czy wiesz, że rak jest drugą spośród najczęstszych przyczyn zg...

Jak skutecznie ustrzec się przed nowotworem? Poznaj zasady diety antynowotworowej autora książki „Antyrak”

Zmarszczki pojawiające się na twarzy są pierwszą oznaką starzeni...

Zmarszczki. Jak zapobiegać ich powstawaniu?

Mięśniaki macicy to niezłośliwe guzy, które mogą być przyczyną m...

Sposoby usuwania mięśniaków macicy

Na początku może kilka słów wstępu. Dieta jajeczna została oprac...

Dieta jajeczna

Uskarżasz się na ciągłe zmęczenie? Masz kłopoty z pamięcią i kon...

Choroba Hashimoto. Zobacz, czy możesz ją mieć

W ostatnim czasie o wodzie wodorowej jest coraz głośniej. Czy ma...

Woda wodorowa – czy warto ją pić?