Nowości na dietaiodchudzanie.pl

Co jeść na wzmocnienie organizmu?

Okres zimowy wymaga specjalnej dbałości o nasze zdrowie. Zwłaszcza osoby o osłabionej odporności są szczególnie narażone na wszelkie przeziębienia i choroby. Warto więc już na początku tego wrażliwego czasu w roku pokusić się o włączenie do diety kilku specjałów, które zdecydowanie podreperują naszą odporność.

By wzmocnić odporność

Odporność budujemy od urodzenia i ma na nią wpływ wiele czynników - dieta, częste spacery bez względu na pogodę i ograniczone spożywanie antybiotyków w razie choroby. To tylko niektóre z przykładów jak dbać o siebie i swój organizm.

Właściwe żywienie jest bez wątpienia pierwszym krokiem do umacniania swojego systemu immunologicznego. I nie zawsze konieczna jest radykalna zmiana jedzenia oraz rezygnacja z ulubionych produktów. Odporność wspomagają konkretne witaminy i składniki mineralne. Kluczem do sukcesu jest wybieranie tych produktów, które mają odpowiednią ich zawartość.

Witamina A naturalnie chroni błonę śluzową dróg oddechowych przed przedostaniem się zarazków do organizmu. Zapewne niejednokrotnie spotkałaś się z radami o posmarowaniu zakatarzonego nosa maścią z witaminą A. Dzięki temu unika się nieestetycznych podrażnień. Okazuje się, że tak jak na zewnątrz niweluje efekty uboczne przeziębienia, tak witamina A jest skuteczna w ochronie naszego organizmu. Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które zawierają tę witaminę. Przede wszystkim znajdziesz ją w mięsie - zwłaszcza wątróbce oraz owocach morza jak krewetki. Każdy doskonale również wie, że prawdziwą bombą witaminową są warzywa. Witaminę A znajdziesz w tych strączkowych jak fasola, groch oraz w brokułach i szpinaku. Dla tych najmłodszych polecamy dobrej jakości płatki śniadaniowe. Smaczne i pożyteczne!

Witamina B, a raczej grupa witamin, uznawana jest za prawdziwą armię walki z chorobami i wszelkimi czynnikami atakującymi nasze organizmy. Wojownicy ci mają całkiem niezłą strategię! Witamina B2 to podstawa we właściwym działaniu układu odpornościowego. Za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego współodpowiedzialna jest z kolei witamina B4. Często choroba zmusza nas do wzięcia antybiotyków, warto więc wtedy dodatkowo ochronić swój organizm - najlepiej witaminą B5. Grupę B znajdziesz w takich produktach, jak rybach i mięsie, nabiale, kaszach, orzechach i produktach pełnoziarnistych.

 

Obok witamin jest też wiele innych składników, które przyczyniają się do ochrony naszej odporności i jej budowania. Jednym z bardziej istotnych jest cynk, który tworzy naturalną barierę ochronną przed wszelkim przeziębieniem, a nawet grypą. Świetnie radzi sobie z walką z innymi infekcjami czy nawet “zwykłym” katarem. Najwięcej selenu zawierają wszelkiej maści orzechy, np. brazylijskie czy pestki słonecznika i dyni. Cynk występuje w warzywach, jednak jego ilość uzależniona jest od sposobu uprawiania kapusty, selera, zielonego groszku i ogórka. Jednym słowem - sięgaj po zielone warzywa. Drugim ważnym pierwiastkiem jest żelazo - od tego jaki mamy jego poziom najbardziej zależy nasza odporność. Najwięcej żelaza zawiera oczywiście mięso i jajka. Z warzyw wybieraj szpinak i brokuły.

  Autor artykułu:
Artykuł został przygotowany przez aptekę internetową Apteka od Pokoleń oferującą preparaty, kosmetyki i artykuły medyczne, m.in. firm Mustela i Cetaphil.

Dodaj komentarz

Ostatnie komentarze

Menopauza to bardzo trudny okres w życiu każdej dojrzałej kobiet...

Menopauza - czy to już?

Problem z poceniem – szczególnie, gdy pot jest bardzo obfity – p...

Nadmierna potliwość – z czego wynika i jak z nią walczyć?

Zielona kawa głównie znana jest jako napój wspomagający odchudza...

Maseczka z zielonej kawy - Bądź piękna za niewielkie pieniądze

Stabilizatory kolanowe lub stawu skokowego są coraz częściej w...

Kiedy warto stosować stabilizator kolana czy kostki?

Zdrowy tryb życia, ćwiczenia, smukła sylwetka, zbilansowana diet...

Starasz się schudnąć? Poznaj popularne mity na temat odchudzania

Współczesna kultura utrwaliła w nas przekonanie, że szczupła syl...

Naturalne wspomagacze odchudzania

Do restauracji chodzimy po to aby dobrze zjeść. Czy to śniadan...

Napiwki w restauracjach. Dawać czy nie dawać?