Dieta w cukrzycy powinna być zbilansowana według piramidy żywienia. Diabetyk powinien unikać cukrów prostych oraz soli. Ważne, aby przyjmował posiłki 4-6 razy dziennie. W pierwszej połowie dnia musi jeść więcej węglowodanów, natomiast wieczorem – białka.
Dieta w cukrzycy powinna dostarczać około 1500-1700 kalorii. Szczegółowych wytycznych co do kaloryczności posiłków może udzielić dietetyk. Układa on dietę w oparciu o wiek, wagę, płeć oraz ilość wysiłku fizycznego chorego. Do specjalisty powinny się udać w szczególności kobiety w ciąży, osoby starsze i leczone insuliną. Wizyta u dietetyka jest wskazana także w przypadku dzieci chorych na cukrzycę typu 2.
Cukrzyk powinien jeść 4-6 razy dziennie. Dobrze, by wyznaczył sobie stałe pory posiłków. Każdy z nich musi zawierać stałe ilości węglowodanów. Dwa lub trzy pierwsze dania powinny zawierać ich najwięcej. Wieczorem należy natomiast sięgać po produkty białkowe. Dzienna dawka owoców, warzyw, nabiału i mięsa powinna zostać rozdzielona pomiędzy wszystkie posiłki. Warto wiedzieć, że dieta w cukrzycy typu 2. nie jest zbyt rygorystyczna. Najważniejsze jest określenie zapotrzebowania kalorycznego oraz stosowanie zbilansowanej diety, zgodnej z piramidą żywienia.
Cukrzyk nie powinien jeść zbyt wiele soli. Maksymalna dobowa dawka wynosi 5 g. Należy przy tym pamiętać, że sól dodaje się do wielu produktów. Najlepiej ograniczyć w diecie te, które zawierają znaczną ilość przyprawy, np. wędliny i niektóre gotowe sosy. Zbyt wiele soli może spowodować pojawienie się nadciśnienia tętniczego – choroby często towarzyszącej cukrzycy. W diecie diabetyka nie powinny znajdować się też cukry proste. Ich eliminacja zmniejszy ryzyko pojawienia się powikłań, a także pozwoli lepiej kontrolować chorobę. Taki sposób żywienia zapewnia lepszą kontrolę cukrzycy. Cukry proste szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Może to prowadzić do hiperglikemii (zbyt wysokiego stężenia cukru).
Dieta w cukrzycy typu 2. ma na celu obniżenie ciśnienia tętniczego oraz regulację glikemii (poziomu cukru we krwi). Chorzy na cukrzycę często mają nadwagę. Kolejnym skutkiem wprowadzenia zbilansowanych posiłków jest zmniejszenie masy ich ciała. Wpływa to korzystnie na tolerancję glukozy i obniża wrażliwość komórek na insulinę – insulinooporność. To stan, w którym insulina nie reguluje poziomu cukru we krwi w taki sposób, jak u zdrowych osób. Duże wahania stężenie glukozy wpływają natomiast na rozwój cukrzycy.
Dodaj komentarz